Trofeul Porumbul de Aur, castigat cu hibridul Pioneer ® P1535 de la Corteva

Trofeul Porumbul de Aur, castigat cu hibridul Pioneer ® P1535 de la Corteva


In cadrul celei de-a VII-a editii a Congresului ”De la fermieri pentru fermieri”, Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania a anuntat castigatorii trofeului Porumbul de Aur.

La categoria irigat, castigator a fost desemnat domnul Mihai Solomei, director general al Al-Dahra Agricost Insula Mare a Brailei, care a semanat hibridul P1535 si a obtinut o productie ce a depasit 23 t/ha.

 

“Vreau sa le multumesc colegilor mei pentru productia record obtinuta anul trecut. Este vorba de peste 23 tone/hectar, cu hibridul P1535 al firmei Corteva Agriscience. In spatele acestui rezultat este o munca destul de mare. Sunt 20 de ani de investitii in Insula Mare a Brailei, nu s-a obtinut aceasta productie peste noapte. S-au schimbat multe, s-a investit in utilaje, s-a investit in tehnologie, in agricultura de precizie, in agricultura digitala, in cartarea solului si bineinteles, s-a investit in cercetare si testare. Fara cei care ne livreaza inputuri, substante chimice, fara cercetatori si fara oameni care sa ne invete sa facem agricultura, n-am fi reusit. Gandul nostru este de a fi sustenabili si durabili. Insula Mare a investit foarte mult in irigatii in ultimii ani, iar acum 92% dintre cele 56.000 ha sunt irigate. Acest proiect pe care l-am avut anul trecut pe 100 ha, unde am testat si am reusit sa facem o productie record, este vorba despre un sistem integrat cu irigatie tip pivot pe 75% din suprafata, iar pe restul de 25% s-a implementat un sistem de irigatie subterana”, a declarat ing. Mihai Solomei in timpul evenimentului.

 

Hibridul P1535 face parte din grupa de maturitate FAO 610, este un hibrid tardiv ce are nevoie de cel putin 4 irigari si o buna fertilizare, iar in Insula Mare a Brailei se aplica tehnologie de inalta calitate si rezultatele sunt pe masura. Intrebat ce tehnologie a aplicat pentru a obtine aceasta productie, domnul Solomei a declarat: “Vorbim despre o suprafata irigata 100%, unde cultura premergatoare am avut tot porumb. Samanta a fost tratata, am semanat la jumatatea lunii aprilie, 80.000 b.g/ha. Concomitent am aplicat 250 kg/ha de ingrasamant 14.28.14. In stadiul de 2 frunze am fertirigat cu azot lichid 46 kg s.a/ha, iar la 3-4 frunze am erbicidat pentru a combate buruienile dicotiledonate. Apoi, in stadiul de 6-8 frunze, a urmat o noua trecere pentru combaterea buruienilor monocotiledonate si pentru Ostrinia, de aceea am aplicat Principal®, Inazuma® si un biostimulator, plus adjuvant. Apoi a urmat o noua fertirigare cu azot lichid si am mai aplicat un tratament pentru Helicoverpa. In ceea ce priveste apa, trebuie spus ca de la finalul lunii mai si inceputul lunii iunie, cultura a primit precipitatii in cantitate de 200 ml/mp, iar din irigat 180 ml/mp, in 4 udari.”

 

Reprezentantii companiei Corteva Agriscience ii felicita pe toti fermierii care au participat la acest concurs, precum si pe toti cei implicati in organizarea evenimentului.

 

“Suntem bucurosi atunci cand fermierii care aleg hibrizi Pioneer sunt rasplatiti pentru rezultatele pe care le obtin. Iar recunoasterea performantei in cadrul unui astfel de concurs precum Porumbul de Aur este cu atat mai importanta. Stim ca membrii APPR care s-au inscris in cadrul acestei competitii sunt agricultori de seama, care aplica tehnologii de cultura ca la carte, iar printre ei se numara, bineinteles, si specialistii din Insula Mare a Brailei. Ne bucura faptul ca an de an obtin productii ridicate cu hibrizii Pioneer. Il felicitam pe domnul Solomei, dar si intreaga echipa, pentru munca pe care o depun, pentru profesionalismul de care dau dovada an de an si pentru eforturile pe care le fac pentru agricultura romaneasca si le multumim ca au incredere in produsele companiei Corteva Agriscience”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager Corteva Agriscience Romania & Republica Moldova.

 



Poti fi interesat si de