Comisarul pentru agricultura: PAC are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie sa fie siguri ca vor primi banii
Joi, 07 Noiembrie 2024
Joi, 07 Noiembrie 2024
Aflat intr-o vizita oficiala in Romania, comisarul a participat la Conferinta Nationala a Clubului Fermierilor Romani.
'Aceasta este ingrijorarea mea: viitorul buget al Politicii Agricole Comune. In primul rand, ar trebui sa fie un buget absolut separat. PAC are nevoie de un buget separat, iar fermierii trebuie sa fie siguri ca vor primi banii fara conditii, fara discutii despre statul de drept, de exemplu, sau alte conditii externe PAC. Acesta este acordul dintre Uniunea Europeana si fermieri: iti indeplinesti obligatiile, primesti banii. Daca se va ajunge la conceptul de a include toti banii intr-un singur buget pentru toate politicile, acest lucru este periculos pentru fermieri', a sustinut oficialul european, raspunzand unei intrebari venite de la fermieri.
In plus, acesta a avertizat ca un buget unic inseamna mai putini bani pentru fermieri, din cauza inflatiei.
'A doua observatie este legata de cum va fi inclus viitorul buget. Un buget unic inseamna, practic, mai putini bani pentru fermieri din cauza inflatiei. De multe ori am spus ca avem nevoie de un buget mai puternic. In prezent, cheltuim doar 0,4% din PIB-ul Uniunii Europene pentru fermieri, pentru multe provocari si obligatii care le revin fermierilor. (...) Este absolut necesar sa punem presiune pentru un buget mai puternic, pentru ca provocarea este, de exemplu, convergenta externa, care este imposibil de realizat fara un buget mai puternic. Un buget unic inseamna, de asemenea, ca o convergenta externa va fi imposibila din punct de vedere politic. Este o provocare uriasa si o problema absolut cruciala pentru a asigura cresterea bugetului pentru Politica Agricola Comuna. De multe ori am prezentat aceasta pozitie, o prezint acum, chiar inainte de sfarsitul mandatului meu, si sper ca politicienii vor intelege cat de important este acest lucru. (...) trebuie sa asiguram securitatea alimentara si sa avem siguranta alimentara, iar acest lucru este imposibil fara un sprijin mai puternic pentru fermierii nostri', a transmis Janusz Wojciechowski.
Declaratiile au fost facute in contextul unor informatii aparute in spatiul public potrivit carora presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vrea sa reorganizeze complet politica bugetara a Uniunii Europene, iar bugetul agricol nu ar mai fi separat, asa cum este in prezent.
Anterior, ministrul roman al Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat ca nu doreste ca Politica Agricola Comuna 'sa fie la gramada cu toate fondurile europene'.
'Nu doresc ca politica agricola sa fie la gramada cu toate fondurile europene. De aceea, marti sau miercuri vom avea o intalnire cu formele asociative. Asa cum am anuntat si la COPA-COGECA, voi demara un referendum, astfel incat politica agricola comuna sa ramana separata din 2027 de celelalte fonduri europene. (...) Pot veni alte personaje din mediul politic care sa nu aloce aceeasi bani agriculturii din Romania. Nu vrem sa avem acest risc pentru fermierii romani si nu vreau sa am acest risc pentru dumneavoastra, ca si institutii publice. Vorbim de APIA si AFIR care au fonduri europene, institutii puternice, unele dintre cele mai puternice din Romania in accesarea fondurilor europene. Nu voi accepta acest lucru ca Politica Agricola Comuna sa fie la gramada si sa nu fie separat', a subliniat Florin Barbu, pe 1 noiembrie.
In perioada 1 iulie - 17 noiembrie 2024, Romania a fost, de departe, cel mai mare exportator de g...
Productia vegetala a crescut in 2023 cu 2,1%, pana la valoarea de 66,26 miliarde de lei in pretur...
Firma de consultanta se astepta ca in acest an cele 27 de state membre UE sa recolteze o cantitat...