Ministrii Agriculturii din UE sustin o Politica Agricola Comuna post-2027 orientata spre fermieri
Joi, 12 Decembrie 2024
Joi, 12 Decembrie 2024
Documentul subliniaza importanta Politicii Agricole Comune si obiectivele cheie de asigurare a securitatii alimentare, garantand in acelasi timp un standard de trai echitabil pentru comunitatea agricola si preturi rezonabile pentru consumatori, se arata intr-un comunicat al MADR.
"Romania a reiterat convergenta externa deplina a platilor directe, actualizarea suprafetei de referinta la nivelul anului 2024 si necesitatea mentinerii unui buget PAC distinct, structurat pe cei doi Piloni, de minimum 1% din PIB-ul UE", spune MADR.
Conform sursei citate, s-a sustinut asigurarea unui tratament egal pentru toate statele membre, prin aplicarea convergentei externe in "Declaratia Romaniei cu privire la concluziile privind o Politica Agricola Comuna axata pe fermieri dupa 2027", anexata la documentul de concluzii, aprobat in unanimitate.
"Rezultatul acestei reuniuni marcheaza o etapa importanta in procesul de negociere al cadrului financiar multianual post 2027 si transmite un mesaj clar de unitate din partea ministrilor agriculturii ai statelor membre UE", subliniaza reprezentantii ministerului.
Reuniunea AgriFish s-a desfasurat in perioada 9-10 decembrie 2024 la Bruxelles, iar din partea MADR a participat secretarul de stat Violeta Musat.
Potrivit MADR, Consiliul a urmarit atingerea unui acord politic cu privire la doua propuneri ale Comisiei pe tema posibilitatilor de pescuit. Acestea au vizat propunerea privind posibilitatile de pescuit in Oceanul Atlantic si Marea Nordului pentru 2025 si, in cazul anumitor stocuri, si pentru 2026 si propunerea referitoare la posibilitatile de pescuit pentru 2025 in Marea Mediterana si Marea Neagra.
"Consiliul va informa noul comisar pentru agricultura si sectorul alimentar cu privire la rezultatul discutiilor care au avut loc in octombrie cu privire la o Politica Agricola Comuna post-2027 orientata spre fermieri si la concluziile aferente ale presedintiei. In acest context, Romania va reitera necesitatea ca Politica Agricola Comuna post-2027 sa fie echitabila, adaptata realitatilor curente si capabila sa contribuie la coeziunea si securitatea Uniunii", a precizat MADR.
In perioada 1 iulie - 17 noiembrie 2024, Romania a fost, de departe, cel mai mare exportator de g...
Aflat intr-o vizita oficiala in Romania, comisarul a participat la Conferinta Nationala a Clubulu...
Productia vegetala a crescut in 2023 cu 2,1%, pana la valoarea de 66,26 miliarde de lei in pretur...