Preturile alimentelor au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii trei ani
Luni, 05 Februarie 2024
Luni, 05 Februarie 2024
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.
In ianuarie, acest indice s-a situat la o medie de 118 puncte, cel mai redus nivel din februarie 2021. In decembrie, indicele s-a situat la o medie de 119,1 puncte.
Potrivit agentiei ONU cu sediul la Roma, 'preturile de export globale la cereale au scazut in ianuarie, pe fondul concurentei solide in randul exportatorilor si al sosirii livrarilor din recolta actuala in emisfera sudica. De asemenea, preturile la porumb au inregistrat un declin semnificativ, reflectand o stare mai buna a culturilor, inceputul recoltarii in Argentina si livrari mai mari in Statele Unite'.
Pretul la carne a scazut pentru a saptea luna consecutiv, pe fondul aprovizionarii abundente de la principalii exportatori, ceea ce dus la reducerea cotatiilor pe plan global, a precizat FAO.
Intr-un raport separat, FAO a anuntat ca productia mondiala de cereale in 2023 ar urma sa fie in grafic pentru a atinge nivelul record de 2,836 miliarde de tone metrice, ceea ce ar reprezenta o crestere de 1,2% fata de 2022. Productia globala de cereale grosiere ar urma sa se situeze la nivelul record de 1,523 miliarde de tone.
Potrivit agentiei ONU cu sediul la Roma, 'revizuirea reflecta in principal noile date oficiale din Canada, China continentala, Turcia si Statele Unite, unde o combinatie de randamente mai ridicate si zone cultivate mai extinse decat se previziona anterior au dus la o productie estimata mai ridicata la porumb'.
In luna iulie 2024, exporturile FOB au insumat 8,318 miliarde de euro, iar importurile CIF s-au r...
Acesta s-a aflat intr-o vizita de lucru in Statul Israel, alaturi de premierul Marcel Ciolacu. &...
FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrat...