Agricola are mare încredere în consumatorul român

Agricola are mare încredere în consumatorul român


În anul 2024, Grupul de firme Agricola Bacău a înregistrat o evoluție pozitivă în sectorul cărnii de pasăre, continuând strategia sa de creștere, diferențiere și consolidare a poziției pe piața românească.

Performanțele anului 2024, pentru Agricola, au fost legate în primul rând de volumul vânzărilor de carne de pui, care a crescut cu 2% comparativ cu anul precedent. Această creștere a fost susținută de un preț mediu mai mare cu 4% care s-a datorat orientării strategice către produse cu valoare adăugată crescută (grad de procesare mai mare), precum cele tranșate și dezosate. Anul 2024 a fost pentru compania băcăuană unul de consolidare, cu creșteri moderate de vânzări și o orientare strategică către produse premium și eficiență operațională.

 

Comportamentele de consum din ultimii ani au condus la decizia Agricola de a moderniza abatorul de păsări (peste 20 mil. euro investiții), care a crescut viteza de tăiere și implicit a facilitat procesarea carcasei într-o structură cu o pondere crescută a sortimentelor cu valoare adăugată mare, cu impact în creșterea cifrei de afaceri.

 

Agricola a adus în piață de-a lungul timpului produse premium diferențiatoare, structurate și dezvoltate în funcție de nevoile și aspirațiile identificate în cadrul cercetărilor de piață calitative și cantitative efectuate la consumatori. La carnea de pui AGRICOLA a fost primul producător care a introdus în piață segmentul de pui cu creștere lentă - Puiul Fericit, primul pui coquelet proaspăt produs în România: Cocoșelul de Pădure, primul brand destinat copiilor de pe piața cărnii de pasăre: Bravito), iar toate aceste produse diferențiatoare au fost bine primite de piață, motiv pentru care Agricola pregătește pentru următorii ani și alte produse inovatoare cu care să vină în întâmpinarea cât mai multor nevoi și chiar aspirații ale consumatorilor români de carne de pasăre, care devin din ce în ce mai sofisticați și mai atenți la produsele pe care le achiziționează. Vânzările produselor diferențiatoare ale brandului Agricola au crescut constant, 10% în 2024 vs. 2023, iar pentru finalul anului 2025 se estimează o creștere de 15% comparativ cu anul trecut pentru aceste produse premium. Segmentul de consumatori cu educație peste medie, interesat de sănătate și sustenabilitate, este în extindere, iar produsele obținute din puii cu creștere lentă răspund perfect acestor nevoi.

 

Perspectivele de creștere  și încredere în afaceri sustenabile

 

Comisia Europeană estimează, cel puțin până în 2035, un trend de creștere ușoară a producției de carne de pasăre în Europa (datorită prețului mai mic al acesteia în comparație cu al altor cărnuri și a faptului că este considerată o industrie mai puțin poluantă decât celelalte industrii producătoare de carne: vită, porc).

 

România este o piață diferită față de restul Europei: la noi cel mai mult se observă migrația de la autoconsum (păsări crescute în curte) către achiziția din modern trade odată cu expansiunea acestui canal și în urbanul mic și chiar și în rural. În ultimii trei ani, piața de carne de pasăre din canalul de retail modern a crescut în volum cu cel puțin 5% anual și se estimeză creștere și în următorii ani.

 

„În primul rând, am alături de mine o echipă foarte bună și dedicată, împreună cu care am depășit multe momente grele în trecut și știu că orice s-ar întâmpla în piață în anii următori vom reuși să ne adaptăm cu succes și să obținem rezultatele pe care ni le dorim.

 

În al doilea rând, am foarte mare încredere în consumatorul român, ce pare să aprecieze din ce în ce mai mult produsele românești, consumator tânăr care credem că în viitor va fi mult mai atent la prospețimea produselor, la mărimea lanțului de distribuție, la condițiile de creștere a păsărilor și, nu în ultimul rând, la politicile de responsabilitate socială ale companiilor de la care își cumpără produsele. Pe toate aceste paliere facem eforturi considerabile pentru a fi la înălțimea așteptărilor pieței.

 

În al treilea rând, chiar dacă activăm pe o piață internă în creștere, avem oportunitatea de a mări și volumele vândute la export, în special în țările din UE și nu numai”, precizează Grigore Horoi, președintele Grupului de firme Agricola .

 

Provocări și oportunități

 

Și în acest an, provocările cele mai mari sunt comune întregii industrii: rămân pe listă instabilitatea legislativă, situația geopolitică – în continuare incertă. Creșterea costurilor operaționale și volatilitatea cererii, pe fondul evoluțiilor economice tot mai defavorabile unui business predictibil, au determinat Agricola să acorde atenție sporită fiecărei decizii: lucrul cu scenarii multiple, optimizarea fluxurilor, investiții în digitalizare.

 

Războiul din apropiere și inflația sunt realități care generează efecte cu care se confruntă direct întreaga economie românească. Pe de altă parte, încep să apară prognoze bune privind recoltele de cerealiere și oleaginoase din această vară.

 

„Pe ansamblu, România rămâne o piață cu potențial, dacă va urma câteva reguli esențiale pentru un mediu de business stabil. Misiunea noastră este să menținem Agricola în top trei producători în piața de agribusiness și să avem un loc pe podium în categoria de carne de pasăre, să ne păstrăm poziția de lider de piață cu Salamul de Sibiu. Lucrăm în fiecare an să avem o creștere sustenabilă.

 

Pentru Agricola, oportunitățile și provocările se manifestă ca mix de elemente: rămânem consecvenți în raport cu calitatea produselor (avem reputația de producător atent la așteptările consumatorilor), dezvoltăm categoriile unde suntem deja prezenți și suntem orientați spre inovație; nu vom schimba strategia.

Companiile noastre au echipe manageriale performante, proactive și pregătite pentru a face față unor situații dificile - nu am fost scutiți de tot felul de crize și fluctuații privind stabilitatea și predictibilitatea în ultimii ani: ne-am adaptat la toate acestea. Am în continuare încredere că suntem capabili să abordăm contexte diverse și să consolidăm în mod durabil companiile din grupul nostru și Brandul AGRICOLA”, declară Grigore Horoi.

 

Investiții de 33 milioane euro în 2025

 

O constantă în businessul Agricola sunt investițiile, consecvente și în perioada următoare. Faptul că Grupul operează pe mai multe categorii de produse îi oferă posibilitatea de a explora oportunități diverse.

Bugetul anual de investiții pentru Grupul Agricola este dedicat modernizării, parcului auto, pentru procesare, conformării la legislația de mediu, sustenabilității.

 

În ultimii 8 ani Agricola a investit peste 100 milioane euro în dezvoltare/ noi tehnologii, pentru înlocuire, în energie verde și în oameni. În 2024 compania a atins un buget de investiții de 23 milioane euro. În anul 2025, bugetul total de investiții la nivelul Grupului de firme Agricola este de 33 milioane euro, cele mai importante obiective bugetate fiind:

 

 

  • - modernizarea și extinderea Abatorului Prăjești (dedicat exclusiv procesării produselor provenite de la puii cu creștere lentă) - aprox. 10 mil. euro;

 

  • - o nouă linie de fabricație a produselor de tip ready-meals dezvoltată la compania Europrod - peste 2,5 milioane euro;

 

  • - o nouă fermă de tineret înlocuire și o fermă nouă de creștere a găinilor ouătoare în sistem free range, dezvoltate la compania Avicola Lumina, Constanța - aproximativ 2,8 milioane euro.



Poti fi interesat si de