Ministrii Agriculturii cer UE sa majoreze subventiile in timp ce fermierii protesteaza la Bruxelles

Ministrii Agriculturii cer UE sa majoreze subventiile in timp ce fermierii protesteaza la Bruxelles


Ministrii europeni ai Agriculturii au indemnat luni Uniunea Europeana sa majoreze finantarea pentru Politica Agricola Comuna (PAC), un program de subventii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pe an, in incercarea de a potoli protestele fermierilor care au incendiat anvelope in centrul Bruxelles-ului, informeaza Financial Times.

PAC, care consuma aproximativ o treime din bugetul UE, este cea mai veche politica a blocului comunitar care functioneaza in continuare, fiind destinata sa ofere un flux constant de venituri fermierilor, pentru a asigura productia de alimente.

 

Luni, cand fermierii au incercat sa treaca de barajele politiei pentru a inconjura sediul Comisiei Europene, ministrii Agriculturii care au ajuns la Bruxelles, pentru a discuta masuri de urgenta ca raspuns la solicitarile fermierilor, au spus ca este nevoie de mai multi bani.

 

Charlie McConalogue, ministrul irlandez al Agriculturii a aratat ca bugetul PAC trebuie 'majorat si consolidat' pentru ca veniturile fermierilor 'nu au tinut pasul' cu alte sectoare, adaugand: 'asta e ceva ce trebuie rezolvat - sa ne asiguram ca bugetul PAC raspunde la munca extrem de importanta pe care fermierii o fac in fiecare zi'.

 

'Fermierii trebuie sa fie platiti pentru ceea ce fac. Exista elemente in legislatia climatica european care sunt cerute fermierilor dar pentru care ei nu sunt remunerati. Acesta este miezul problemei', a subliniat, la randul sau, ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval.

 

Aceste dezbateri au loc pe fondul unor discutii aprinse cu privire la prioritatile bugetului comun european, guvernele fiind reticente sa contribuie mai mult din cauza situatiei dificile in care se afla bugetele nationale, la care se adauga nevoia de a cheltui mai mult pentru aparare, dupa ce Rusia a invadat Ucraina.

 

Politica Agricola Comuna reprezinta 386,6 miliarde de euro din bugetul comun de 1.210 miliarde de euro al blocului comunitar, care se intinde pe perioada 2021-2027. Aproximativ 80% din banii din CAP merg catre 20% din fermieri.

 

Demonstratiile care au avut loc luni la Bruxelles vin dupa mai multe saptamani de proteste alte fermierilor in tari precum Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania si Spania. Tot luni, fermierii polonezi au blocat o importanta autostrada si au amenintat ca vor continua blocada lor timp de peste 20 de zile, daca solicitarile lor nu sunt indeplinite.

 

Comisia Europeana a propus o serie de masuri de simplificare destinate reducerii poverii administrative pentru fermieri, cand vine vorba de fondurile din PAC. Alte idei vizeaza autorizarea fermierilor sa utilizeze terenurile care conform legii ar trebui lasat in parloaga si scutirea micilor fermieri de la respectarea cerintelor de mediu din PAC. De asemenea, Comisia a retras o propunere cheie vizand reducerea utilizarii pesticidelor si a renuntat la obiectivele privind reducerea emisiilor din agricultura.

 

Cu toate acestea, FUGEA, care ii reprezinta micii fermieri si a fost unul dintre principalii organizatori ai protestelor de luni, a anuntat ca va continua cu demonstratiile pana cand vor fi facute 'progrese reale'. 'Europa nu pare sa inteleaga care este miza si continua sa vina cu propuneri care sunt destinate sa ii linisteasca pe cei puternici', au spus reprezentantii FUGEA.



Poti fi interesat si de