Graul se scumpeste, pe fondul tensiunilor dintre Rusia si Ucraina
Marti, 01 Februarie 2022
Marti, 01 Februarie 2022
Potrivit estimarilor Departamentului american al Agriculturii, cele doua state sunt responsabile pentru 29% din exporturile mondiale de grau. In plus, Marea Neagra este o ruta importanta pentru livrarile mondiale de cereale iar Ucraina este si un important exportator mondial de orz, porumb si rapita.
In ultimele doua saptamani, cresterea tensiunilor la granita dintre Rusia si Ucraina a majorat cu peste 7% cotatiile futures la grau la Bursa de cereale de la Chicago, astfel ca luni un bushel de grau (1 bushel este echivalentul a 27,2 kilograme) era cotat la aproape opt dolari, in apropiere de maximumul ultimului deceniu, 8,50 dolari, atins anul trecut. In aceeasi perioada, la Bursa de la Paris, cotatiile futures de referinta la grau au crescut cu 6% pana la 278 de euro (310 de dolari) pentru o tona de grau, in apropiere de varfurile atinse anul trecut.
Unii analisti se tem ca un avans in profunzime al Rusiei in Ucraina si sanctiunile occidentale care sa afecteze exporturile rusesti ar fi cel mai negativ scenariu deoarece ar lipsi pietele mondiale de cea mai mare parte din livrarile celor doua state."Este vorba de o cantitate uriasa si asta inseamna ca preturile ar putea sa se dubleze lejer", spune Carlos Mera, director de cercetare la Rabobank.
Chiar si un conflict limitat care sa nu se intinda departe de granita Ucrainei cu Rusia si ar provoca doar pagube minore infrastucturii agricole din Ucraina, ar putea majora preturile cu 10% pana la 20%, sustine Andrey Sizov, director la firma ruseasca de cercetare de piata SovEcon. Preturile mai mari ar veni intr-o perioada dificila pentru tarile care se bazeaza pe importurile de grau. Potrivit Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), preturile mondiale la alimente sunt la cel mai ridicat nivel de dupa 2011.
Un alt motiv de ingrijorare este ce se va intampla cu porturile ucrainene si rusesti de la Marea Neagra, care sunt porti cruciale pentru exporturile de cereale. Daca vor fi afectate infrastructurile portuare sau vor fi perturbare livrarile "atunci vom avea o mare problema", spune Monika Tothova, economist in cadrul FAO. Astfel de perturbari ar putea avea un impact de durata care sa se repercuteze si asupra viitoarelor recolte.
Traderii americani se asteapta ca perturbarile din Europa de Est sa creeze oportunitati pentru ca ei sa isi extinda cota lor pe piata exporturilor, sustine Brian Hoops, presedintele firmei Midwest Market Solutions Inc. Alti mari cultivatori de grau, precum Franta sau Australia, ar putea si ei interveni daca livrarile din Rusia sau Ucraina vor disparea, sustin analistii.
In perioada 1 iulie - 17 noiembrie 2024, Romania a fost, de departe, cel mai mare exportator de g...
Aflat intr-o vizita oficiala in Romania, comisarul a participat la Conferinta Nationala a Clubulu...
Productia vegetala a crescut in 2023 cu 2,1%, pana la valoarea de 66,26 miliarde de lei in pretur...