Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer« si in 2022

Fermierii campioni la floarea-soarelui aleg hibrizii Pioneer« si in 2022


Multumiti de productiile obtinute in 2021, fermierii din zona Moldovei au ales si in aceasta primavara hibrizii pe floarea-soarelui Pioneer«.

Performanta, acesta a fost principalul cuvant comun descris de cei intervievati cu privire la motivele pentru care aleg an de an acesti hibrizi. Pentru ca indiferent de impedimentele pe care le-au intampinat pe parcursul perioadei de vegetatie, atunci cand a sosit momentul recoltarii, dar si al comparatiei cu hibrizii altor companii, P64LE99 si P64LE25 au dovedit ca ofera productii stabile. Asa cum poate era de asteptat, majoritatea fermierilor campioni din anul 2021 au cultivat cei doi hibrizi, dar si hibrizi high oleici cum ar fi  P64HE118, P64HE133 si P64HE144.

 

Jana Pastucenco din localitatea Foltesti, judetul Galati, alege si in aceasta primavara genetica Pioneer® pentru cultura de floarea-soarelui. Anul trecut a devenit fermier campion datorita hibridului P64LE99 si a obtinut o productie de 4.300 kg/ha. In cadrul fermei sale, doamna Pastucenco lucreaza 270 ha, iar cultura de floarea-soarelui a ocupat 100 ha.

 

“Floarea-soarelui a fost semanata dupa grau, in data de 8 aprilie. Inainte de semanat, am aplicat 150 kg/ha ingrasamant pe baza de azot, iar in vegetatie am aplicat un ingrasamant foliar. In functie de sola, am erbicidat o data sau se doua ori si am aplicat un fungicid”, a declarat Jana Pastucenco.

 

jana

 

Nicu Cepreaga este fermier in judetul Neamt, localitatea Moldoveni, lucreaza 300 ha si ales anul trecut hibridul Pioneer® P64HE144, care i-a oferit o productie de 4.200 kg/ha. “Anul trecut am avut 50 ha de floarea-soarelui, semanat dupa cultura de porumb. In primavara am fertilizat prin incorporare cu 250 kg/ha de ingrasamant complex triplu 15, mai apoi, am aplicat la semanat nitrocalcar – 200 kg/ha. Dupa semanat am erbicidat, iar in faza de 10 frunze am aplicat un tratament. Am recoltat in luna septembrie si pot spune ca nu am avut probleme in cultura, am obtinut o productie buna, de aceea aleg in continuare acest hibrid”, a precizat fermierul campion.

 

nicu

 

2021 a fost al doilea an in care reprezentatii grupului de firme Moldova Farming au ales hibridul P64LE99. Directorul tehnic, Vlad Stamatin, ne-a detaliat tehnologia aplicata in cadrul fermei Filipesti, acolo unde productia medie obtinuta pe 140 ha, oferita de acest hibrid a fost de 3.910 kg/ha.

 

“Graul a fost cultura premergatoare, iar semanatul a avut loc in perioada 25-20 aprilie. Noi facem fertilizare de toamna pe baza cartarii agrochimice, astfel ca am aplicat doua produse pe baza de fosfor si potasiu, cu incorporare sub aratura, iar cantitatea a variat de la sola la sola, respectandu-se necesitatile terenului conform cartarii agrochimice. La pregatirea patului nu am mai fertilizat, insa in vegetatie, in stadiul de 8 frunze, am aplicat nitrocalcar – 150 kg/ha. Erbicidarea s-a efectuat cu Express plus un graminicid, am mai aplicat doua produse pe baza de bor, primul in stadiul de 6 frunze, al doilea la aparitia butonului floral. Am administrat si fungicidul Tanos atunci cand plantele aveau 6 frunze. Aceasta a fost tehnologia, una conventionala, spunem noi. Am recoltat destul de tarziu, la finalul lunii septembrie, asta si pentru ca am semanat tarziu. In aceasta primavara, cca. 98% din suprafata destinata culturii de floarea-soarelui va fi semanata cu hibrizii de Pioneer”, a declarat Vlad Stamatin.

 

moldova

 

Fermierul Dan Strafuschi din localitatea Gramesti, judetul Suceava, a ales din nou hibridul P64LE99, motivul fiind dat de rezultatele bune obtinute in anul 2021, respectiv 3.920 kg/ha. “Lucrez 130 ha, anul trecut am semanat 20 ha cu floarea-soarelui, respectiv cu hibridul P64LE99. Cultura premergatoare a fost porumbul, iar semanatul a avut loc intre 10 si 15 aprilie aprilie. Fertilizarea de baza a constat in aplicarea ingrasamantului complex triplu 16, respectiv 250 kg/ha pe rand, la semanat. Apoi, la prasila, in stadiul de 6-8 frunze, am mai aplicat 200 kg de ingrasamant complex 20.20.0. Am erbicidat cu Express si atunci cand plantele avea cca. 50 inaltime am aplicat fungicidul Tanos® 50 WG. Al doilea tratament, pe baza de bor, l-am aplicat inainte de aparitia butonului floral. In zona noastra nu avem probleme cu daunatorii, de aceea nu am aplicat nici tratament la samanta, nici vreun insecticid. Recoltatul a avut loc la inceputul lunii octombrie si am fost foarte multumit. De aceea am ales acelasi hibrid si, in principiu, cred ca voi aplica aceeasi tehnologie, doar ca voi avea o suprafata mai mare”, a declarat Dan Strafuschi.

 

dan

 

Si Viorel Andronache din Varatic, judetul Suceava, a fost multumit de productia pe care a obtinut-o cu hibridul P64LE99, respectiv 3.660 kg/ha. Acesta lucreaza 80 ha, iar floarea-soarelui a avut anul trecut pe 50 ha. “A fost primul an cand am semanat hibridul P64LE99, semanat dupa porumb. Am semanat intre 7 si 10 aprilie, atunci am fertilizat cu ingrasamant complex 20.20.0 – 300 kg/ha, iar atunci cand floarea avea 15-20 cm, am erbicidat si am aplicat un insecticid, nu am aplicat nimic altceva culturii. Am recoltat in luna septembrie si am fost foarte multumit de productie, de aceea am ales acelasi hibrid pentru ca in zona noastra s-a comportat foarte bine. Am avut si alti hibrizi pe parcele mai mici, insa am ramas doar cu LE99 pentru anul acesta”, a punctat fermierul.

 

andronache

 

In fiecare an, compania Corteva Agriscience lanseaza produse noi, deci si in aceasta primavara cultivatorii de floarea-soarelui beneficiaza de noutati.

 

“Stim cat de importanta este cultura de floarea-soarelui pentru fermierii din Romania, din acest motiv compania noastra vine an de an cu noi produse, care corespund necesitatilor acestora. De exemplu, pentru acest an venim cu doi noi hibrizi, care apartin de aceasta data tehnologiei Clearfield Plus. Este vorba despre P64LP170 si P64LP180, care sunt conversiile a doi hibrizi foarte cunoscuti, respectiv P64LE25 si P64LE99, doar ca acum fermierii au si posibilitatea sa ii aleaga pe cei cu toleranta la erbicidul Pulsar. Speram ca fiecare produs pe care noi il comercializam sa aduc plus valoarea agricultorilor si agriculturii romanesti”, a declarat Maria Cirja, Marketing Manager - Corteva Agriscience Romania si Moldova.Poti fi interesat si de