Din septembrie, toti retailerii vor intra in Monitorul Preturilor

Din septembrie, toti retailerii vor intra in Monitorul Preturilor


Companiile de retail vor publica preturile pentru toate produsele, la nivel national, in Monitorul Preturilor, probabil din septembrie, a declarat directorul general al Consiliului Concurentei, Daniela Badila.

"Noutatea este ca vor intra cu toate produsele, deci absolut toate produsele din magazine vor fi pe acest Monitor. Vom anunta data, probabil din septembrie, vor intra cu toate produsele pe plan national, deci nu numai in Bucuresti", a subliniat reprezentantul autoritatii de concurenta.

 

Daniela Badila a estimat ca toti retailerii vor accepta sa intre in proiectul Monitorul Preturilor, iar Consiliul Concurentei are in prezent baza legala pentru a-i obliga sa participe la acest proiect.

 

"Noutatea este ca avem acum baza legala pentru a face obligatorie intrarea in acest proiect si a retailerilor care initial nu au dorit. Eu, personal, consider ca nu este cazul, intrucat pana acum am avut o colaborare buna cu toate companiile implicate, ele si-au oferit disponibilitatea, au alocat oameni, au alocat resurse financiare pentru a face aceasta interconectare, deci nu cred ca va fi nevoie sa impunem companiilor sa intre in acest proiect. Ele vor intra, cu siguranta, cele care inca nu sunt", a sustinut ea.

 

Oficialul autoritatii de concurenta a subliniat ca Monitorul Preturilor este doar un instrument de informare pentru cetateni, si nu un mercurial al preturilor.

 

"Acest Monitor al Preturilor are rol doar de informare, el nu va fi un magazin online in care sa dai click si sa comanzi; deci va fi o informare a ta, atunci cand vrei sa mergi la cumparaturi, pe un anumit cos de produse pe care tu le vei selecta din cele afisate. Nu este un mercurial, rolul nostru nu este sa monitorizam preturile. Prin acest Monitor am dorit sa facem o informare a consumatorilor, in special a celor mai putin norocosi din punct de vedere al veniturilor, care urmaresc reducerile anumitor produse, pentru a-si achizitiona un anumit cos de produse", a adaugat directorul general.

 

Potrivit sursei citate, initial, Monitorul Preturilor nu a fost primit foarte bine.

 

"Monitorul Preturilor, pot sa va spun pentru ca eu am gestionat doi sau trei ani derularea Monitorului Preturilor pe partea de retail alimentar, initial nu a fost primit foarte bine. Noi am derulat acest proiect ca un proiect-pilot, care a functionat pe baze voluntare cu toti retailerii implicati, motiv pentru care nu am avut toti retailerii implicati in acest proiect pilot. Am vrut sa vedem cum merge, proiect-pilot insemnand ca retailerii nu au intrat toti, ci doar cei care au dorit sa intre. In al doilea rand, nu au intrat cu toate produsele din magazine, ci am facut o impartire pe produse de brand si produsele cele mai ieftine, din fiecare aceste categorii cate doua produse, si apoi nu a avut o extindere nationala, ci doar pe Bucuresti. Am vazut cum merge, am vazut care au fost problemele, va dati seama - interconectare de baze de date intre retailer si autoritatea de concurenta, site-ul nostru, sa vedem daca functioneaza, daca nu se blocheaza, diferite incompatibilitati intre cele doua baze de date...Acum, vazand ca lucrul acesta se poate realiza, am obtinut finantare de la bugetul statului, am organizat licitatie, am externalizat partea tehnica catre o companie, Maguay, care a castigat licitatia si care va implementa acest program", a explicat Daniela Badila.

 

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a precizat ca pretul proiectului a fost de 500.000 de euro.

 

"Anticipam ca va exista interes pe partea de alimente, pentru ca nu exista ceva de genul asta, si judecand dupa pilot. Bugetul a fost mic, 500.000 de euro pentru ambele, si pentru alimente si pentru combustibili, deci nu a fost o avere", a afirmat Chiritoiu.



Poti fi interesat si de