Cum a construit Puiu Ilisei un business integrat pe mai multe ramuri ale agriculturii

Cum a construit Puiu Ilisei un business integrat pe mai multe ramuri ale agriculturii


Puiu Ilisei, fondatorul fermei mixte Pilis, a reusit sa creeze un business circular in agribusiness astfel incat nicio veriga sa nu mai aiba pierderi, iar dezvoltarea sa se realizeze prin procesare.

Producatorul din judetul Calarasi a revenit din Canada in 2005, dupa 8 ani unde a detinut o ferma de albine, si administreaza o ferma de pui de carne, ferma de taurasi, ciupercarie, culturi vegetale si solarii, iar in urma cu doi ani a preluat singura fabrica de compost pentru ciuperci din Romania. Proiectele viitoare includ, printre altele, investitii in domeniul piscicol si infiintarea unei ferme de ingrasare berbecuti, precum si o statie pentru produs furaje.

 

Care a fost drumul pana la business-ul integrat din prezent, cu ce probleme se confrunta un fermier complex din Romania si care ar fi solutiile pentru sustinerea afacerilor si produselor locale, ne-a povestit Puiul Ilisei, CEO Pilis.

 

ilisei3

 

Ce a stat la baza deciziei de a reveni in Romania si de a investi intr-un business in zootehnie?

Pentru ca Romania este tara mea, iar asta imi este meseria, chiar daca zootehnia este ramura cea mai grea a agriculturii si are un capital redus. Este mai usor sa semeni si sa recoltezi decat sa cresti animale. Agricultorii, care lucreaza suprafete mari de terenuri, poate au mai avut unii ani cu seceta si castiguri reduse, dar au compensat sezoanele cu recolte bogate. Zootehnia si legumicultura o duc rau, iar aici este necesara aprobarea unor masuri specifice, cum ar fi o anumita grupa la pensionare, sa le fie oferite unele avantaje angajatilor din aceste domenii.

Vad cum agricultorii cer apa pentru irigatii si li se da indiferent de zona, pe cand eu suport toate cheltuielile, de la forajul putului pana la energia electrica pentru functionarea pompei de apa. Eu, la mine in curte, platesc apa.

 

S-a tot vorbit despre zootehnificarea Romaniei, dar sunt necesare anumite parghii economice pe care nimeni nu le creeaza. Este mult mai important ca graul semanat sa ajunga furaj pentru pui, sa asiguri productia de carne si produse din carne, decat sa vinzi cerealele in port. Nu este mai important pentru a dezvolta economia tarii? Dar cei de la conducere ori nu vor sa inteleaga, ori nu sunt de meserie, ori nu au interes. Toate acestea fac parte din strategia nationala privind alimentatia. In Polonia, de exemplu, fermierii care livreaza cerealele catre business-urile din zootehnie primesc sprijin financiar, iar cei care le exporta sunt taxati. In acest fel, Polonia are excedent de produse alimentare, care ajung apoi pe piata din Romania.

 

Sunt perioade, in lunile de iarna, cand costurile cu productia de carne sunt mai mari, dar pretul de vanzare e mic, pentru ca si cererea este scazuta. Producatorii romani nu reusesc sa vanda, pentru ca pe piata intra cantitati mari de carne din Polonia, Ucraina, Brazilia si Argentina, prin filiere din Olanda, fara eticheta sau marcata ca produs romanesc. Avem o tara condusa de mafioti, care nu au interes pentru agricultura sau zootehnie.

 

Zootehnia este Cenusareasa agriculturii. Noi, ca fermieri, nu am reusit sa ne capitalizam atat de bine incat sa avem surse financiare proprii. Suntem nevoiti sa functionam si sa ne dezvoltam cu ajutorul creditelor bancare, dar pe care le obtinem din ce in ce mai greu. Noi nu vrem ca statul sa ne dea ceva gratis, ci sa ne ajute sa ne imprumutam. In caz contrar, nu vom mai avea nimic romanesc in tara.

 

Care este nivelul productiei din fermele de crestere a puilor detinute de Pilis? Dar capacitatea de abatorizare?

Avem sase hale, populate cu 220.000 de pui pe serie, dar in urma extinderii cu inca cinci hale, proiect care va fi finalizat in primavara acestui an, vom ajunge la capacitatea de 500.000 de capete de pui pe serie. Suntem o ferma avicola de marime medie spre mare, populam aproape sapte serii pe an.

 

In 2009, am infiintat abatorul Euroavi impreuna cu alti sase asociati, toti crescatori de pui de carne, care produce in prezent 100 de tone de carne de pasare pe zi. A fost o investitie de 10 milioane de euro, la vremea aceea. L-am pozitionat la Drajna, jud. Calarasi, avand avantajul de a fi aproape de autostrada, si astfel usurinta de a ne transporta rapid marfa, in special catre marile lanturi de magazine, sub brandul Pui de Baragan. Exportam circa 15% din cantitatea de carne de pasare. Cumparam puii de o zi de la incubatia de la Ion Roata, furajele, inputurile (gaze, electricitate, medicamente), vindem puii catre abator, care face procesarea primara, deplumare, eviscerare, transare.

 

ilisei2

 

Interviul complet despre liniile de business dezvoltate de fermierul Puiu Ilisei se regaseste in editia nr. 93 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de