Chesnoiu: Romania este exportator de cereale, dar o parte din ele trebuie integrate in procesare
Joi, 17 Februarie 2022
Joi, 17 Februarie 2022
"De 150 de ani, Romania exporta foarte multe cereale si vom ramane probabil exportatori de cereale, dar o parte din nivelul de cereale pe care il exportam va trebui sa-l inglobam in procesare, in produse cu valoare adaugata si acesta este motivul pentru care am schimbat abordarea in procesare la nivelul Planului National Strategic viitor. (...) Cred ca trebuie sa ne asiguram ca pastram nivelul optim de productii, ca reusim sa ne dezvoltam capacitatea de irigare a solului, ca avem si imbratisam practici prietenoase cu mediul, dar care nu pun in pericol productiile obtinute, pentru ca solutia nu este sa diminuam cantitatea de materie prima produsa ci sa o mentinem egala pe cat posibil si sa o integram in lantul de procesare si in realizarea de produse cu valoare adaugata", a spus Chesnoiu.
El a sustinut ca zona de echilibru si de specificitate al fiecarui stat membru trebuie sa primeze si de aceea "trebuie sa ne ridicam vocea in relatia cu partenerii europeni, sa le aducem in atentie specificitate noastra nationala".
In primele noua luni din 2021, Romania a incasat 1,19 miliarde de euro din exportul de grau si meslin in spatiul intra si extra comunitar, aproape 920 de milioane de euro din exportul de porumb si 443 de milioane de euro din semintele de floarea-soarelui. Se asteapta ca din Romania sa se exporte pana la mijlocul anului viitor 5,5 milioane de tone de grau, din care 4,5 milioane de tone ar putea fi exportate in state din afara Uniunii Europene, in special in statele africane sau arabe, 4 milioane de tone de porumb, peste doua milioane de tone de floarea soarelui si 1,5 milioane de tone de orz, arata datele transmise de Asociatia Fermierilor din Romania.
Potrivit statisticilor Uniunii Europene, productia de cereale a Romaniei pentru 2021 este estimata la 28 de milioane de tone, din care aproape jumatate reprezinta productia de porumb boabe.
Ministrul Agriculturii a participat miercuri la forumul organizat de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania "De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din Romania, cu focus asupra exigentelor Planului National Strategic 2023-2027 si a solutiilor inteligente privind tehnologiile avansate.
In perioada 1 iulie - 17 noiembrie 2024, Romania a fost, de departe, cel mai mare exportator de g...
Aflat intr-o vizita oficiala in Romania, comisarul a participat la Conferinta Nationala a Clubulu...
Productia vegetala a crescut in 2023 cu 2,1%, pana la valoarea de 66,26 miliarde de lei in pretur...