Auchan contesta in instanta amenda de 8 milioane de euro
Marti, 05 Februarie 2019
Marti, 05 Februarie 2019
"In cadrul investigatiei care a vizat presupuse fapte anticoncurentiale aferente perioadei 2006- 2014, Auchan Romania a prezentat Consiliului Concurentei toate probele si argumentele pe care le-a considerat concludente si relevante in vederea demonstrarii faptului ca nu a incalcat legea concurentei", au aratat reprezentantii companiei.
Acestia au precizat ca, inca de la infiintare, Auchan Romania practica o politica de discount generalizat, cu toate preturile mici, permanent, ceea ce nu permite, nici macar accidental, realizarea de intelegeri cu furnizorii, prioritatea companiei fiind de a avea cele mai mici preturi in favoarea clientilor si de a fi competitiva.
"In acest context, presupusele fapte anticoncurentiale in legatura cu 3 furnizori dintr-un portofoliu de aproximativ 1.500 de parteneri, cu care Auchan Romania colaboreaza in mod constant si durabil, ar fi avut ca efect practicarea de preturi ridicate, aspect ce este contrar politicii noastre comerciale, principiilor si valorilor fundamentale ale companiei", au mai spus reprezentantii companiei, precizand ca isi rezerva dreptul de a o contesta in instanta decizia Consiliului Concurentei.
Consiliul Concurentei a anuntat ca a sanctionat sapte companii active pe piata comercializarii produselor alimentare din Romania (retailerii Auchan, Cora si Carrefour si 4 furnizori ai acestora) cu amenzi in valoare totala de 87,713 milioane lei (circa 18,8 milioane euro) pentru fixarea preturilor.
Conform unui comunicat al autoritatii de concurenta, sanctiunile au fost aplicate in cadrul investigatiei privind fixarea preturilor intre retailerii Auchan, Cora si Carrefour si furnizorii acestora, in perioada 2010-2016. In urma investigatiei a fost sanctionata atat incalcarea regulilor nationale, cat si a regulilor europene de concurenta, pentru fixarea preturilor de revanzare (de raft) in cadrul promotiilor desfasurate de retaileri.
Astfel, Auchan Romania a fost sanctionat cu 36,563 milioane lei (7,84 milioane euro), Carrefour Romania cu 26,995 milioane lei (5,79 milioane euro), Romania Hypermarche (Cora) cu 12,41 milioane lei (2,66 milioane euro), Quadrant-Amroq Beverages cu 5,984 milioane lei (1,28 milioane euro), Star Foods EM cu 3,931 milioane lei (843.599 euro), Strauss Romania cu 1,786 milioane lei (383.236 euro) si Nelson Prod cu 43.113 lei (9.252 euro). Carrefour Romania SA a recunoscut fapta, beneficiind astfel de o reducere a amenzii.
Consiliul Concurentei a constatat ca in anumite cazuri preturile de vanzare la raft nu se stabileau conform regulilor de piata prin raportul dintre cerere si oferta, ci furnizorul si retailerul stabileau un pret fix sau minim pentru revanzarea produselor catre consumatorul final. Aceasta practica conduce la preturi mai mari pentru consumatorul final, retailerul neputand sa scada pretul sub limita stabilita cu furnizorul.
Companiile sanctionate pot ataca decizia autoritatii de concurenta la Curtea de Apel Bucuresti, in termen de 30 de zile de la publicarea deciziei.
2024 Holiday Shopping Report a fost realizat online in septembrie si octombrie 2024, prin interme...
In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumul...
„De Black Friday 2024, peste 2,5 milioane de clienti eligibili beneficiaza de solutii de pl...