Analiza: Consumatorii romani cauta promotii la alimente, in timp ce produsele se scumpesc

Analiza: Consumatorii romani cauta promotii la alimente, in timp ce produsele se scumpesc


Razboiul comercial al SUA cu China ar putea crea efecte in preturile produselor alimentare din intreaga lume, chiar si in Europa, iar consumatorii, inclusiv romanii, obisnuiti deja cu inflatia, isi schimba preferintele cand vine vorba de alimente, fortand industria sa se schimbe, releva o analiza realizata de analistul eToro, Bogdan Maioreanu.

Potrivit acestuia, cumparatorii romani sunt cei care cauta cel mai mult sa cumpere produse de la producatorii si fermierii locali, urmati de francezi, spanioli si polonezi.

 

"Un sondaj realizat de gigantul de consultanta McKinsey in Europa arata ca preferintele clientilor se schimba in acest an cand vine vorba de modul in care clientii isi fac cumparaturile. Anul acesta, aproape jumatate (48%) dintre consumatorii europeni intervievati au declarat ca sunt in cautarea unor modalitati de a economisi bani atunci cand fac cumparaturi. Cei mai atenti la pret sunt norvegienii, urmati de cei din Marea Britanie si, pe aceeasi pozitie, romanii, danezii si spaniolii. Insa, dintre toate tarile analizate, romanii sunt pe primul loc cand vine vorba de cautarea activa a promotiilor, urmati de spanioli si danezi", se mentioneaza in analiza.

 

Consumatorii romani domina clasamentul si atunci cand vine vorba de cumpararea de produse de inalta calitate sau premium, urmati indeaproape de spanioli. Romanii sunt, de asemenea, aproape de primele locuri cand vine vorba de cumpararea de produse bio si sunt dispusi sa plateasca preturi mai mari pentru produse mai sanatoase, dar sunt sub media europeana cand vine vorba de cumpararea marcilor proprii ale magazinului in locul marcilor cunoscute. De asemenea, cumparatorii romani se situeaza cu mult peste media europeana atunci cand vine vorba de a cumpara alimente de la departamentele de mancare gatita din interiorul magazinului.

 

"De fapt, acestea sunt cateva dintre tendintele care modeleaza industria alimentara europeana in acest an, potrivit McKinsey. Intentia de a cauta mai multe modalitati de a economisi bani ramane ridicata, in timp ce consumatorii cauta sa cumpere produse de inalta calitate si vedem si o usoara crestere a intentiei de cumparare fata de produsele sanatoase. Insa, 2025 aduce o scadere a intentiei de a cumpara produse ecologice. Pentru ultima, cumparatorii romani sunt sub media europeana, dar nu pe ultimele locuri ale sondajului", afirma Maioreanu.

 

Atentia sporita la preturi a cumparatorilor este justificata de ultimele date privind inflatia din Romania care arata ca in luna martie preturile produselor alimentare au crescut cu 5,1% fata de anul trecut. Campionii cresterilor de preturi au fost margarina, cu aproape 13%, fructele si conservele de fructe, cu peste 10%. Carnea si produsele din carne au crescut cu aproape 4% de la an la an.

 

Razboiul comercial dintre SUA si China ar putea impinge companiile chineze sa gaseasca alte modalitati de a acoperi nevoile pe care importurile din SUA nu le mai pot satisface. In 2023, China a importat din SUA fructe si nuci in valoare de aproape 1 miliard de dolari, carne si produse din carne in valoare de peste 3,4 miliarde de dolari. Acum ar putea cauta alti furnizori, iar acest lucru va pune presiune pe preturi, inclusiv in Europa.

 

China a fost a treia destinatie principala a exporturilor de produse agricole ale UE in 2024 (6% din exporturile UE), dupa Regatul Unit si SUA. Cu toate acestea, exporturile UE in China au inregistrat cea mai mare reducere, cu o scadere de 1,3 miliarde euro (9%) fata de 2023. Principalele exporturi care au scazut au fost cerealele, carnea de porc, bauturile spirtoase si lichiorurile si produsele lactate. Dar situatia actuala ar putea duce la o crestere a cererii de produse agricole in China pentru a inlocui ceea ce nu poate fi cumparat in prezent din SUA. Acesta este motivul pentru care remodelarea lanturilor de aprovizionare din intreaga lume ar putea pune presiune pe unele piete si ar putea face ca preturile sa creasca pentru mai multe categorii de produse alimentare, se spune in analiza.

 

Investitorii urmaresc indeaproape situatia. Potrivit celui mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat, cand vine vorba de principalele riscuri externe pe care le vad pentru portofoliile lor, 26% dintre investitorii romani au mentionat o recesiune globala, 23% inflatia, 18% starea economiei romanesti si 16% un conflict global. Iar actualul razboi comercial initiat de administratia Trump are toate ingredientele pentru a bifa cel putin unele dintre aceste ingrijorari.

 

EToro este o platforma de tranzactionare si investitii care le permite utilizatorilor sa investeasca, sa isi impartaseasca cunostintele si sa invete. EToro a fost fondata in 2007 cu misiunea de a deschide pietele globale pentru ca toti cei interesati sa poata tranzactiona si investi intr-un mod simplu si transparent. In prezent, eToro este o comunitate globala cu peste 38 de milioane de utilizatori inregistrati in 75 de tari. Pe platforma eToro, utilizatorii pot detine o gama larga de active traditionale si inovatoare si pot alege cum sa investeasca: pot tranzactiona direct, pot investi intr-un portofoliu sau pot copia alti investitori.



Poti fi interesat si de