Agricultorii europeni ameninta cu noi proteste daca Bruxellesul nu ia masuri impotriva importurilor ucrainene

Agricultorii europeni ameninta cu noi proteste daca Bruxellesul nu ia masuri impotriva importurilor ucrainene


Sase organizatii reprezentative pentru sectorul agricol european au considerat insuficienta propunerea Comisiei Europene privind un control imbunatatit al afluxului de produse ucrainene importate in UE fara taxe vamale si au amenintat cu noi proteste daca restrictiile asupra acestor importuri care ameninta "viabilitatea economica" a agriculturii europene nu sunt drastic consolidate, transmite AFP.

Comisia Europeana a propus la sfarsitul lunii ianuarie prelungirea cu inca un an – incepand din iunie - a scutirii de taxe vamale oferita Ucrainei din primavara anului 2022 pentru a sustine aceasta tara in razboiul cu Rusia, insotind aceasta propunere cu "masuri de salvgardare" pentru a limita impactul negativ al importurilor ucrainene asupra agricultorilor europeni.

 

Bruxellesul sugereaza astfel "masuri corective" ce ar putea fi adoptate in cazul unor "perturbari importante" ale pietei, iar pentru trei produse (carne de pasare, oua si zahar) o asa-numita "frana de urgenta" ar urma sa stabilizeze importurile la volumele medii importate in 2022-2023, abia dupa depasirea acestor volume urmand sa se ia in calcul reinstituirea de taxe vamale.

 

Propunerea Comisiei Europene, examinata in prezent de statele membre si de Parlamentul European, nu multumeste Copa-Cogeca - organizatia ce reuneste sindicatele agricole majoritare in UE - si cinci organizatii europene ce reprezinta principalele sectoare agroalimentare.

 

"Daca textul propus ramane neschimbat, viabilitatea economica a sectoarelor europene de crestere a pasarilor, productiei de oua, zahar, cereale si miere va fi amenintata" de presiunea concurentei ucrainene la preturi de dumping, avertizeaza aceste organizatii intr-un comunicat comun.

 

In plus, plafonarea propusa de Comisia Europeana pentru trei produse corespunde unor volume ridicate "care tocmai acestea au provocat" criza actuala, in timp ce "nu este prevazuta nicio restrictie care sa fie instituita (automat) pentru cereale si miere, in pofida capacitatii ucrainene de productie semnificative", mai semnaleaza aceleasi organizatii.

 

De asemenea, numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pietele catre care sunt expediate, cum ar fi de pilda cele exportate catre Africa si Orientul Mijlociu, si raman in statele UE, constata organizatiile agricole.

In aceste conditii, "agricultorii din Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria si Slovacia isi vand in prezent produsele la preturi cu circa 40% sub preturile pietei, aceasta presupunand ca reusesc sa vanda (...) Mii de exploatatii se confrunta cu amenintarea iminenta de faliment", atentioneaza organizatiile citate.

 

Pe langa tarile UE invecinate cu Ucraina, care sunt cele mai afectate de liberalizarea importurilor ucrainene, aceasta problema de asemenea "incepe sa afecteze Franta, Belgia, Olanda, Germania, Austria etc., unde producatorii de cereale, carne de pasare si zahar se afla sub o presiune importanta" in fata importurilor din Ucraina "care nu respecta normele noastre de mediu si sociale" si sunt astfel comercializare pe piata UE la preturi de dumping, mai remarca organizatiile fermierilor.

 

Cu toate acestea, deplang ele, "Consiliul UE (statele membre) si Parlamentul European nu par sa manifeste vointa de a actiona", prin urmare "aceasta abordare nu va raspunde preocuparilor agricultorilor si va avea probabil ca efect noi manifestatii" si noi "embargouri unilaterale" impuse asupra produselor ucrainene de catre tarile vecine Ucrainei, avertizeaza organizatiile.

 

Protestele agricultorilor europeni s-au inmultit anul acesta in statele UE, acestia fiind nemultumiti de restrictiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu inscrise in Pactul Verde al UE, de patrunderea libera pe piata a produselor ucrainene (scutite de obligatia respectarii standardelor europene) si de cresterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum cresteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subventii.

 

In incercarea de a le calma furia, presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a retras in urma cu doua saptamani un proiect legislativ care prevede diminuarea folosirii pesticidelor.

 

Intr-un alt gest de acelasi fel, Comisia Europeana a propus o derogare partiala de la aplicarea uneia dintre noile norme de mediu ale UE care impune lasarea unor terenuri in parloaga, plus masuri de limitare a unor importuri agricole ucrainene in cazul unor distorsiuni ale pietei si a promis "simplificarea" Politicii Agricole Comune a UE.

 



Poti fi interesat si de