AMRCR: Comertul alimentar, coplesit de reglementari excesive si nejustificate

AMRCR: Comertul alimentar, coplesit de reglementari excesive si nejustificate


Comertul alimentar risca sa fie coplesit de un val nesfarsit de reglementari excesive si nejustificate odata cu transpunerea in legislatia nationala a unei Directive europene (633 UTP) al carui text a fost modificat substantial, sustin reprezentantii Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania(AMRCR).

"Un val nesfarsit de reglementari excesive si nejustificate, care se adauga la cresterile inflationiste din zona energiei si provocarilor geostrategice, este aproape sa copleseasca desfasurarea comertului alimentar, desi acesta a functionat cu succes in perioada dificila a pandemiei. Invocandu-se transpunerea in legislatia nationala a unei Directive europene (633 UTP), sunt aproape de a fi transformate in lege, in cadrul circuitului parlamentar, prevederi care denatureaza scopul Directivei fiind susceptibile de a afecta concurenta, incalcand legi nationale importante si chiar prevederi constitutionale", se arata intr-un comunicat al AMRCR.

 

Potrivit sursei citate, textul Directivei este modificat substantial si pare dedicat numai pentru o mica parte din ceea ce inseamna intregul ansamblu economic format din fermieri/procesatori/producatori/ retaileri/consumatori.

 

"Un act normativ nu ar trebui sa permita crearea unor mecanisme discretionare, care sa modifice major modalitatea de lucru dintre furnizori si retaileri si care sa duca la consecinte necontrolabile pentru consumatorul final, putand afecta diversitatea, calitatea produselor sau chiar accesul pe piata al unor anumite categorii de producatori. Se invoca excesiv dezideratul promovarii producatorului local, insa, in fapt, niciuna dintre prevederile transpunerii nu sustine in mod concret acest lucru", afirma reprezentatii marilor retele de magazine.

 

In opinia acestora, produsele agroalimentare romanesti sunt deja, prezente pe scara larga, sustinute si promovate in toate lanturile de retail, in multe dintre ele ajungand la 95-100% din game, in sezon.

 

Asociatia mai subliniaza ca textul Directivei - asa cum a fost el conceput de legiuitorul european, incrimineaza deja practici comerciale care au fost declarate neloiale, interzicandu-le in mod expres si pentru a caror nerespectare sunt prevazute sanctiuni extrem de ridicate. Directiva 633 UTP a fost adoptata de Uniunea Europeana in 2019, chiar in perioada cand Romania detinea presedintia Consiliului Uniunii Europene.

 

"Desi a coordonat respectivele lucrari la nivel comunitar, cand a venit timpul transpunerii, in Romania s-a ajuns la concluzia ca este absolut normal ca la mai putin de doi ani distanta sa fie adoptata o varianta fundamental diferita fata de cea agreata impreuna cu celelalte 26 de state, fara nicio justificare, fie ea si minimala, a acestei schimbari radicale de pozitie", precizeaza AMRCR in comunicat.

 

In acest sens se ajunge ca proiectul de lege sa modifice acte fundamentale din legislatia nationala, printre care Codul Fiscal, Codul Civil, Codul de procedura civila prin instituirea unor proceduri ad-hoc de judecata si, nu in ultimul rand, articole din Constitutie precum cele care garanteaza libertatea economica, economia de piata si exercitiul unor drepturi si libertati, sustin reprezentantii retailerilor.

 

"Aceste noi prevederi legislative nu vor aduce altceva decat o maxima bulversare in piata, o presiune asupra functionarii optime a lanturilor de aprovizionare, castigatori de conjunctura si crearea de obstacole suplimentare si majore in dezvoltarea de strategii comerciale in detrimentul atat al producatorilor cat si al comerciantilor, fara beneficii pentru consumatori", au mai spus acestia.

 

De asemenea, actul comercial nu il va mai avea in centrul sau pe consumator deoarece exista riscul de a i se limita posibilitatea de a alege intre un numar cat mai mare de sortimente si varietati de produse de calitate iar accesul la marci alimentare, in care s-au investit foarte multe resurse, inovatie si logistica, va fi restrictionat si va incepe treptat sa fie tot mai dificil si mai costisitor.

 

"Sustinem transpunerea Directivei 633 in legislatia nationala in litera si spiritul in care a fost adoptata, fara denaturari si adaugiri nenecesare pentru evitarea oricaror abordari hazardate care pot arunca sistemul comercial alimentar din tara noastra, intr-o zona de maxima incertitudine cu efecte colaterale greu de anticipat, mai ales intr-o perioada atat de incerta si plina de provocari", arata AMRCR, in comunicat.

 

In acest context, asociatia a lansat un apel catre Parlament, Guvern si Presedintie pentru a intelege ca in actualul context economic, social si geostrategic, sectorul de comert cu produse alimentare, care a functionat cu succes in perioada extrem de dificila a pandemiei, se confrunta cu provocari suplimentare fara precedent si risca sa fie puternic afectat de "tavalugul legislativ in desfasurare".

 

Pe de alta parte, Marile Retele Comerciale din Romania au reiterat ca vor asigura stocurile de alimente si aprovizionarea ritmica a magazinelor si vor continua sa ofere consumatorilor din Romania produse de calitate la preturi competitive si stabilitate angajatilor.

 

Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania grupeaza mai multe companii de retail alimentar si nealimentar din Romania precum: Altex, Artima, Auchan, Brico Depot, Carrefour, Columbus, Cora, DM Drogerie Markt, Decathlon, Dedeman, Flanco, Hornbach, Ikea, Kaufland, Lidl, Mega Image, Metro Cash & Carry, Mobexpert, Penny, Profi, Selgros si este membra a Confederatiei Patronale "Concordia" si a organizatiei "EuroCommerce".

 



Poti fi interesat si de