Volumul cifrei de afaceri din comert a crescut in primele 7 luni din 2023

Volumul cifrei de afaceri din comert a crescut in primele 7 luni din 2023


Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a crescut in primele sapte luni ale acestui an atat ca serie bruta, cu 2,7%, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 2,6%, comparativ cu perioada similara din 2022, informeaza Institutul National de statistica.

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a crescut, ca serie bruta, datorita majorarilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4,4%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,6%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 2,3%.

 

Ca serie ajustata, avansul s-a datorat cresterilor inregistrate la vanzarile de produse nealimentare (+4,1%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,1%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,4%.

 

In iulie 2023, comparativ cu luna precedenta, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, pe ansamblu, cu 5,7%, datorita majorarilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+10,5%), vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+5,5%) si la vanzarile de produse nealimentare (+3,4%).

 

Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a scazut, pe ansamblu, cu 0,3%, ca urmare a diminuarilor inregistrate la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-1,3%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,6%). Vanzarile de produse nealimentare au crescut cu 1%.

 

Comparativ cu aceeasi luna din 2022, in iulie 2023 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 0,7%, datorita avansului inregistrat la vanzarile de produse nealimentare (+5,3%).

 

Scaderi au inregistrat comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-5,2%) si vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (-0,6%).

 

Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete) a inregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 1,2%, datorita majorarilor consemnate la vanzarile de produse nealimentare (+5,4%) si la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,2%.Poti fi interesat si de