Vesti bune de la ANSVSA! Cresterea porcului in gospodarii nu va fi interzisa!

Vesti bune de la ANSVSA! Cresterea porcului in gospodarii nu va fi interzisa!


Cresterea porcului in gospodariile populatiei nu va fi interzisa, insa fermierii vor trebui respecte niste reguli minime de biosecuritate, a declarat presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu.

"Obiectul nostru legat de ordinul pe care l-am pus in dezbatere publica este de gasi cea mai buna solutie atat pentru fermieri, pentru gospodari, cat si pentru cei care cresc porci in fermele comerciale pentru a reduce la minim toate cheltuielile cu privire la virusul pestei porcine africane, care ne-a costat pana acum peste 100 de milioane de euro, toate aceste despagubiri, fara sa mai vorbim de pagubele colaterale pentru industrie. Deci, nu vom interzice cresterea porcului in gospodarii, numai ca fermierii care vor creste porci in gospodarie vor avea niste reguli de biosecuritate. Ei vor creste porcii in gospodarie, vor sacrifica porcii pentru consum propriu in gospodarie, va fi traditie si vom respecta traditiile", a spus Chioveanu.

 

El a precizat ca limitarea cresterii unui numar de cinci porci in gospodarii face parte din ordinul emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, inainte de a pleca de la minister, iar actualul ordin al ANSVSA vizeaza doar reguli de biosecuritate pentru toate tipurile de crestere.

 

"Am discutat doua luni cu fermierii, cu cetatenii, cu asociatiile producatorilor de carne de porc, cu industria si in momentul de fata am gasit oportun sa postam un ordin, sa ne asumam ca toti cei care vor creste porci sa respecte niste reguli minime de biosecuritate, nimic mai mult. Am facut o forma draft si acum este un proiect. In acest ordin noi nu avem nicio o limita. Din contra, domnul Daea a facut un ordin inainte de a pleca din minister, in luna noiembrie, cu o limita maxima de 5 porci crescuti in gospodariile taranesti, iar acesta le punea fermierilor niste conditii mult mai dure", a adaugat seful ANSVSA.

 

Potrivit sursei citate, ANSVSA este interesata doar de a se respecta normele de biosecuritate in toate exploatatiile de crestere a porcilor din Romania, nu de numarul acestora, pentru a putea tine sub control raspandirea pestei porcine africane.

 

"Pe noi ca veterinari ne intereseaza mai putin ca au cinci porci, 100, 200 sau 500 de porci, pe noi ne intereseaza sa fie intr-o forma organizata, sa dam o autorizatie, sa identificam acea exploatatie si sa declare porcii respectivi si astfel stim ca fermierii care au cinci porci ii cresc si ii consuma cu familia, iar in momentul in care vor sa dezvolte o afacere, sa aiba 200 sau 500 de porci nu mai pot sa ii creasca intr-o forma neorganizata, trebuie sa isi faca un adapost si sa respecte conditii minime de biosecuritate. Trebuie sa inteleaga ca sunt niste reguli de respectat. Nu sunt alte obligatii acum decat sa respecte niste reguli minime de biosecuritate si de bunastare pentru animalele respective.(...) Ordinul dat de fostul ministru Daea este in vigoare si acum am venit cu aceste norme de biosecuritate pentru gospodariile taranesti si ferme comerciale", a subliniat presedintele ANSVSA.

 

El a explicat si motivul pentru care a fost introdus un articol prin care se prevede interzicerea cresterii porcilor in exploatatii in aer liber, articol care a creat insa numeroase confuzii si interpretari eronate.

 

"Noi avem o specificitate. Se cresc porci la stane, la cantoane silvice, iar mistretii cu virus PPA intra in contact cu acesti porci si astfel virusul se duce in sat. Noi am spus ca intr-o gospodarie nu este interzisa cresterea acestor porci ci miscarea porcinelor vii indiferent de destinatie. Adica ei nu mai au voie sa plimbe porcii dintr-o parte in alta, pentru ca duc virusul dintr-o parte in alta si astfel noi platim despagubiri. In articolul 4 se spune ca in gospodaria taraneasca este interzisa miscarea porcilor vii indiferent de destinatie si activitatea de reproductie, astfel incat fermierul sa nu isi mai aduca scroafe si sa ajunga la 300-400 de porci intr-o curte. Noi am pus clar in ordin niste definitii: ce face exploatatia non-profesionala, ce face ferma de tip A, ce face ferma comerciala. De exemplu, numai in primele doua luni din aceste an avem trei ferme comerciale, unde aproape 100.000 de porci au murit de pesta porcina africana. Sunt niste pagube economice uriase care au fost aduse din sectorul gospodaresc, si atunci se impune sa facem niste reguli, dar trebuie sa informam cetatenii, sa facem dezbateri. Romania este acum intr-un blocaj economic din punct de vedere al carnii de porc, nu avem voie sa exportam si sa facem schimb intracomunitar din cauza focarelor de pesta", a explicat Chioveanu.

 

Potrivit presedintelui ANSVSA, ordinul va ramane in dezbatere publica 30 de zile pe site-ul Autoritatii, "pana cand se va gasi solutia cea mai buna atat pentru crescatori, cat si pentru fermieri", dupa care va urma o perioada de informare a crescatorilor, insa implementarea efectiva a acestor masuri va demara abia din 2021.

 

"Toata lumea trebuie sa fie informata si vom incepe gradual sa ducem informatia aceasta catre crescatori, astfel incat ei sa poata sa ajunga de Craciun sa isi taie porcii, iar din 2021, sa incepem sa implementam usor niste masuri de biosecuritate si legate de miscarea porcului", a mai spus oficialul ANSVSA.

 

ANSVSA a pus in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.

 

Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei. Pana in acest moment, despagubirile platite proprietarilor de animale afectate din Romania se ridica la peste 100 de milioane de euro.

 

In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

 

ANSVSA precizeaza ca gasirea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.

 

"Asiguram toti cetatenii crescatori de porci - gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala - ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specific formei de organizare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

 

Potrivit datelor ANSVSA din 25 februarie, Romania avea 532 de focare de pesta porcina africana confirmate in 241 de localitati din 25 de judete, patru focare fiind in exploatatii comerciale si trei in exploatatii de tip A. In 10 judete au fost diagnosticate doar cazuri la mistreti.

 

De la prima semnalare a prezentei virusului PPA in Romania, pe data de 31 iulie 2017, si pana in prezent, au fost eliminati 578.429 de porci afectati de boala si au fost diagnosticate 3.119 de cazuri la mistreti. In total au fost stinse 2.498 de focare.

 

Pana la acea data au fost despagubiti 14.829 proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 403,64 milioane de lei.

Pentru pesta porcina africana nu exista vaccin, iar singura metoda de protejare a sanatatii animalelor este respectarea conditiilor de biosecuritate, astfel ca ANSVSA solicita sprijinul cetatenilor pentru respectarea unor masuri.

 

De la inceputul acestui an, in Europa, pe langa Romania au fost diagnosticate focare de pesta porcina africana in Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia si Ucraina.



Poti fi interesat si de