Vanzarile la carne, in scadere cu 30%


Cum arata prognoza pe termen scurt pentru piata alimentara din Romania.

O parte din analistii interni sunt de parere ca ne putem astepta la o crestere a pretului alimentelor de pana la 23% in lunile urmatoare, pe masura ce primavara secetoasa si turbelentele meteo de la inceputul verii ar urma sa impacteze serios productia de cereale din Romania. Totodata, criza COVID-19 ar influenta acest trend. Cu toate acestea, puterea de cumparare a populatiei va avea un rol covarsitor in stabilirea preturilor, acest lucru fortand producatorii sa preia o mai mare parte soc.
"Cresterea preturilor e plafonata in momentul de fata de consumator. Consumul e in scadere, importurile sunt in scadere, carnea si laptele sunt primele la scadere, toata Europa e in criza", a explicat pentru ProTv Sorin Minea, reprezentant Romalimenta. In luna mai, datele statistice din Romania au semnalat o crestere de 5% a pretului mediu la alimente, iar estimarile Comisiei Europene fac referire la o posibila scumpire cu 3% a hranei pe teritoriul Uniunii. Pentru produsele de import, o veste proasta ar putea veni din Germania, unde initiativa guvernanatilor de a elimina din productie alimentele low-cost ar putea avea un efect resimtit direct de catre tarile din sud-estul Europei, printre care si Romania.
Datele statistice recente arata ca venitul mediu al unei gospodarii din Romania ajunge la putin peste 5.000 lei, cea mai mare parte din aceasta suma fiind directionata catre consumul de bunuri alimentare si bauturi nealcoolice (34,1%).



Poti fi interesat si de