Vanzarile cu amanuntul au scazut in UE, in septembrie, dar in Romania au crescut

Vanzarile cu amanuntul au scazut in UE, in septembrie, dar in Romania au crescut


Vanzarile cu amanuntul in Uniunea Europeana si zona euro au inregistrat o scadere neasteptata in luna septembrie, ca urmare a performantelor slabe ale Germaniei, cea mai mare economie europeana, arata datele publicate de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 0,3% in zona euro si cu 0,2% in Uniunea Europeana, in luna septembrie comparativ cu luna august. Cele mai importante scaderi au fost inregistrate in Germania (minus 2,5%), Finlanda (minus 1,9%) si Olanda (minus 1,2%). In schimb, in Romania, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 0,2% de la o luna la alta.

 

Eurostat subliniaza ca vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au scazut cu 1,3%, in timp ce vanzarile de alimente au crescut cu 0,8% iar vanzarile de combustibili au crescut cu 1%.

 

In ritm anual, comertul cu amanuntul in zona euro a inregistrat un avans de 2,5% in zona euro si o crestere de 3,2% in Uniunea Europeana. Chiar daca majoritatea statelor membre UE au inregistrat o crestere a vanzarilor cu amanuntul in ritm anual, tarile cu cea mai mare crestere a vanzarilor au fost: Slovenia (17,1%), Estonia (16,8%), Malta (15%), Croatia (14,2%), Lituania (11,3%) si Romania (8,5%). In acest caz, vanzarile cu amanuntul in UE au fost influentate de cresterea cu 4,8% atat a vanzarilor de produse non-alimentare cat si a vanzarilor de combustibili.

 

Economistii intervievati de Reuters se asteptau ca vanzarile cu amanuntul in zona euro sa creasca cu 0,3% de la o luna la alta si cu 1,5% in ritm anual.

 

In conditiile in care preturile la energie inregistreaza o crestere exploziva, cazurile de infectie cu coronavirus se inmultesc iar blocajele de-a lungul lanturilor de aprovizionare se prelungesc, analistii prognozeaza ca in lunile urmatoare consumatorii vor fi si mai prudenti cand vine vorba de cheltuieli. Aceasta tendinta a fost scoasa in evidenta de cei mai recenti indicatori care arata ca, in luna octombrie, increderea in economie a atins cel mai scazut nivel din ultimele sase luni. In plus, preturile ridicate la combustibili ar urma sa afecteze si ele puterea de cumparare a gospodariilor, lasand familiile cu mai putini bani pe care sa ii cheltuie pe alte bunuri.

 

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna septembrie 2021, comparativ cu luna precedenta, a scazut pe ansamblu cu 1,8%. Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut pe ansamblu, cu 0,2%.

 

Comparativ cu aceeasi luna din 2020, in septembrie 2021 volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a inregistrat o crestere pe ansamblu cu 8,5%.Ca serie ajustata, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), a avut un avans pe ansamblu cu 8,4%.

 



Poti fi interesat si de