Vanatoarea mistretilor din Delta, amanata din cauza lipsei autorizatiei de mediu
Luni, 05 Noiembrie 2018
Luni, 05 Noiembrie 2018
Demersurile pentru inceperea actiunilor de extractie a mistretilor din Delta au inceput in luna august, insa nu a putut fi puse in practica din cauza unor probleme de ordin birocratic, lipsa unui ofertant la licitatia organizata pentru efectuarea serviciului de recoltare si existenta unor neclaritati in legislatia in vigoare care nu permite derularea actiunilor de vanatoare in rezervatie.
"Suntem la ultima autorizatie, cea de mediu, pe care deocamdata nu ne-am lamurit cine o da, Ministerul Mediului sau Ministerul Apelor si Padurilor. Ministerul Mediului ne-a explicat cu argument ca nu dau o asemenea autorizatie, fiindca este vorba de vanatoare, iar acum asteptam un raspuns de la Ministerul Apelor si Padurilor", a declarat pentru AGERPRES guvernatorul rezervatiei, Malin Musetescu.
Intarzierea inceperii actiunilor de extractie a mistretilor si sacalilor din Delta Dunarii a fost insa apreciata de reprezentantii Comisiei Europene care saptamana trecuta au fost intr-o misiune de audit in judetul Tulcea.
"Inceperea vanatorii mai devreme de trei-patru luni ar fi fost considerata de Comisia Europeana o greseala mult mai mare decat acuzele noastre interne ca rezervatia nu a pazit mistretii sau ca nu a vanat mistretii de acum 10 ani, lucru care este o prostie. (...) Daca suntem oameni constienti si nu mai umblam cu carcase de porci din focar sa-i comercializam sau sa-i dam pe la rude, o sa vedem ca tot apare pesta porcina africana si dam vina pe mistret. Dar cand mor toti mistretii, ne intrebam cum mai circula virusul. Prin ceilalti mii de vectori pe care nu-i putem controla. Degeaba vom omori toti ursii, lupii, sacalii, vulturii si tot ce mai mananca lesuri. Nu poti otravi nu doar Delta Dunarii, dar tot judetul Tulcea, ca sa fim siguri ca nu mai exista niciun vector. Deci, nu exista izolare perfecta. Din ce inteleg, vantul este un vector, pentru ca poate duce praf in care exista virus, iar acest virus rezista o luna de zile in conditii de uscaciune extrema", a mai spus guvernatorul Musetescu.
Primele focare de PPA au aparut in judetul Tulcea la inceputul lunii iunie a acestui an, in localitatile situate pe bratul Chilia al Dunarii, care constituie frontiera intre Romania si Ucraina. Virusul a fost confirmat in peste 500 de gospodarii din circa 75 de localitati, iar pentru eliminarea pericolului raspandirii acestuia medicii veterinari au decis sacrificarea preventiva a suinelor din circa 50 de localitati, astfel ca circa 50% din suinele aflate anul trecut in gospodariile populatiei au fost ucise anul acesta.
In ultimele saptamani, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor nu a mai inregistrat focare de PPA.
Populatia si societatile comerciale afectate de virus au primit despagubiri in valoare totala de peste 46 de milioane de lei, potrivit autoritatilor tulcene.
Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in ...
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...