Va doriti tavanul fara condens in spatiile de productie? HORECO are solutia!

Va doriti tavanul fara condens in spatiile de productie? HORECO are solutia!


Una din problemele intalnite destul de des in zonele de procesare carne este aparitia condensului pe tavan. Acest fenomen apare deoarece suprafata rece a tavanului are o temperatura mai mica decat temperatura punctului de roua al aerului din incaperi.

Pentru a evita aceasta situatie singura varianta viabila este dezumidificarea prin condensatie a aerului, pastrand in acelasi timp temperatura dorita in spatiu. Aceasta dezumidificare prin condensatie se face prin racirea si incalzirea simultana a aerului care trece prin vaporizator. Astfel, in urma racirii vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafata rece a vaporizatorului, iar in urma incalzirii aerul este readus la temperatura dorita.

 

Pentru a realiza aceasta operatiune este nevoie de vaporizatoare speciale, cu doua baterii (una pentru racire si alta de incalzire) care sa asigure si in acelasi timp o viteza mica a aerului la nivelul personalului muncitor.

 

O alta particularitate a acestor vaporizatoare este faptul ca au ventilatoarele “ascunse” in interiorul carcasei. In urma studiilor efectuate s-a constatat ca oamenii sunt deranjati mai mult de aerul aspirat de ventilatoarele vaporizatoarelor clasice dublu flux decat de aerul refulat, astfel cei care simt cel mai mult viteza curentului de aer fiind muncitorii situati direct sub vaporizator (in zona de aspiratie).

 

Design-ul revolutionar al acestor echipamente consta in faptul ca aerul cald este aspirat in vaporizator de la nivelul tavanului (pe latimea vaporizatorului) si este refulat tot la nivelul tavanului (pe lungimea vaporizatorului).

In acest fel cu siguranta aerul cu temperatura cea mai mare (situat in partea de sus a incaperii) este aspirat de vaporizator si este tratat. Aerul cel mai cald este intotdeauna insotit si de umiditatea absoluta cea mai mare, deci procesul de dezumidificare este cel mai eficace folosind acest tip de echipament. O alta caracteristica unica a acestor vaporizatoare este ca pe partea de aspiratie pot fi montate filtre care sa impiedice patrunderea impuritatilor in baterie. Acest lucru le face ideale pentru salile unde se manevreaza condimente. Daca functionarea in regim de racire este relativ simplu de asigurat, provocarea vine la functionarea in regim de incalzire.

 

Pentru o eficienta sporita HORECO, impreuna cu producatorul si inventatorul acestor echipamente THERMOFIN, folosesc in batería de incalzire gaz cald provenit de la refularea centralei frigorifice. In acest fel nu se consuma energie suplimentara pentru incalzirea aerului, dezumidificarea facandu-se la cel mai mic pret posibil si totodata se asigura dezghetul vaporizatoarelor tot cu gaz cald.

 

Calcularea necesarului de frig si de cald este facuta de specialistii HORECO cu deosebita atentie, obtinandu-se astfel umiditati relative ce pot cobori pana la 60% la o temperatura a aerului de 0C. Aceste vaporizatoare pot fi folosite cu multi agenti refrigeranti, inclusiv cu glicol, dar performantele optime sunt realizate folosind dioxidul de carbon.

 

Datorita performantelor termodinamice excelente ale acestui agent se pot construe echipamente cu puteri frigorifice foarte mari, dar cu un gabarit foarte mic, caracteristica importanta la o sala de lucru.

 

Datorita dimensiunilor reduse, aceste echipamente pot fi montate si in camere cu inaltimi mai mici deoarece curentul de aer nu deranjeaza personalul din incapere. O alta caracteristica unica a acestor aparate este ca in interiorul lor se pot monta lampi cu ultraviolete pentru distrugerea bacteriilor, protejandu-va astfel productia si personalul.

 

STUDIU DE CAZ

Urmandu-si planurile de dezvoltare continua si excelenta operationala, SMITHFIELD ROMANIA a incredintat firmei HORECO contractul pentru asigurarea temperaturilor si umilitatilor optime in salile de lucru si in depozitele noii zone de productie, Semiprocesate.

 

Astfel solicitarea beneficiarului a fost ca in zonele nou construite sa fie temperaturi intre 0 si 6 grade Celsius, si ,cel mai important lucru, sa nu apara condensul pe tavan. In acelasi timp, instalatia trebuia sa fie moderna, eficienta si sigura in functionare si sa se recupereze cat mai multa caldura posibil.

 

Preluand aceasta tema de Proiectare, specialistii HORECO au analizat cu atentie cerintele si au propus clientului o instalatie cu CO 2 cu functionare in ciclu transcritic, cu recuperare de caldura.

 

Deoarece in timpul procesului de dezumidificare este nevoie de racire si incalzire simultana, am decis ca partea de incalzire a acestui proces sa fie realizata de gazele calde refulate de centrala frig, obtinand astfel o recuperare de caldura totala cu un consum minim de energie.

 

Totodata, deoarece in zona nou construita lucreaza oameni, HORECO a propus centrul de tratare cu aport de aer proaspat care functioneaza in trei regimuri independente: racire, incalzire si dezumidificare (racire si incalzire simultana).

 

Astfel, fiecare vaporizator din zona noua este echipat cu doua baterii (una de racire si una de incalzire), care sunt controlate in mod automat prin intermediul unui PLC pentru ciclul racire/incalzire/dezumidificare. Deoarece unul din obiectivele stabilite prin tema de Proiectare a fost ca personalul sa nu fie deranjat de fluxul de aer refulat de vaporizatoare, am ales solutia cu echipamente THERMOFIN, cu vaporizatoare fara curent.

 

Pentru ca eficienta energetica sa fie maxima, dezghetul vaporizatoarelor a fost facut tot cu gaze calde provenite de la centrala frigorifica. A rezultat o instalatie frigorifica eficienta si sigura in functionare iar camerele au temperaturile si umilitatile relative dorite de client.

 

De asemenea, datorita regimului de dezumidificare, tavanul camerelor este uscat, fara picaturi de condens, solutia propusa de Horeco raspunzand exigentelor clientului. Aceasta solutie tehnica este unica din punct de vedere conceptual in Romania, si, dupa 12 luni de functionare putem spune ca este o reusita din punct de vedere tehnic , “ o referinta in industria carnii din Romania “. Grupul SMITHFIELD se gandeste sa aplice in continuare aceasta solutie in alte facilitati de productie detinute de companie.

 

HORECO IMPEX SRL

office@horeco.ro / www.horeco.roPoti fi interesat si de