Traditii culinare banatene, promovate pe un site interactiv, in sprijinul HoReCa

Traditii culinare banatene, promovate pe un site interactiv, in sprijinul HoReCa


Mancaruri traditionale din Banat si obiceiuri culinare locale sunt promovate pe un site interactiv lansat recent de Grupul de Actiune Locala (GAL) Colinele Recas si Consiliul Judetean (CJ) Timis.

Pe site sunt asteptate si propuneri de retete specifice zonei, de la cititori, proiectul venind in sprijinul industriei HoReCa.

 

Presedintele GAL Colinele Recas, Catalin Tiuh, spune ca pe site-ul www.bucatarie.inbanat.ro, se gasesc retete unice, scrise in grai banatean, adevarate comori pastrate in timp si lansate acum pe o platforma accesibila tuturor. Proiectul a fost dezvoltat de GAL Colinele Recas si finantat de CJ Timis, prin agenda culturala. Cu acest proiect, GAL Colinele Recas vine in sprijinul HoReCa, industrie puternic afectata in aceasta perioada.

 

“Aici vom organiza concursuri si vom promova locurile in care se pot cumpara preparate asa cum se gatea odata, oferind posibilitatea celor interesati a se promova. La fel ca si site-ul www.sugubat.inbanat.ro, cele doua portaluri sunt doua initiative, prin care luptam cu pandemia si ne dorim ca valorile noastre de altadata sa nu fie date uitarii in aceste vremuri disperate. Nu ne vom opri aici. Va invitam sa experimentati si dumneavoastra aceasta platforma”, detaliaza Catalin Tiuch.

 

Printre zecile de retete culinare banatene promovate pe site apar zupa de gaina cu taitei de casa, cotoroage (piftii) cu carne de porc, galusche cu prune, crumpi in cipsie cu carnati afumati (cartofi la tava cu carnati), pesce de porc umplut cu carnati (muschiulet de porc umplut cu carnati, la tava), malai copt (pita de malai), karfiol pane (conopida pane) si multe altele.

 

Pentru zama (ciorba) de cartofi care va fi servita de 12 persoane, de exemplu, este nevoie de 1 kg cartofi albi, 4 bucati de carnati de casa afumati, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 ardei rosu, 4 oua, marar, frunze de patrunjel, smantana sau iaurt, sare, piper, boia.

 

“Ciorba de cartofi este una dintre cele mai usor de pregatit, insa nu putini sunt cei care spun ca nu le place, pentru ca nu este suficient de gustoasa. Pentru a-i determina si pe cei mai pretentiosi sa o manance cu placere, sunt doua ingrediente secrete, pe care numai unele gospodine le cunosc”, arata site-ul bucatarie.inbanat.ro.

 



Poti fi interesat si de