Tinerea scroafelor in custi incepe sa fie eliminata in Europa

Tinerea scroafelor in custi incepe sa fie eliminata in Europa


Miscarea pentru interzicerea practicii vizand tinerea scroafelor in custi a mai facut un pas inainte dupa ce Germania, al doilea cel mai mare producator european de carne de porc, a decis ca va interzice progresiv aceasta practica, un progres pe care Uniunea Europeana vrea sa il extinda la toate statele membre.

Majoritatea scroafelor care alapteaza sunt tinute in custi cu putin timp inainte de fatare, in timpul fatarii si dupa pentru a evita ca acestea sa striveasca purcelusii, dar si pentru a castiga mai mult spatiu si a reduce dificultatile pentru crescator.

 

'Toti principalii producatori europeni, Spania Germania, Franta, Danemarca si Tarile de Jos au putine scroafe care nu sunt tinute in custi dar acest lucru se va schimba in urmatorii 15 ani. Presiunea a crescut la scara europeana pentru a interzice aceasta practica', estimeaza Christine Roguet, specialista la institutul francez Ifip.

 

O initiativa a cetatenilor europeni pentru a interzice custilor (pentru toate animalele de crescatorie, gaini, iepuri, rate) a strans aproape 1,4 milioane de semnaturi, ceea ce a obligat Comisia Europeana sa se aplece asupra acestui subiect. La finele lunii iunie, Executivul comunitar s-a angajat sa prezinte, pana in 2023, o propunere legislativa care sa vizeze interzicerea cresterii animalelor in custi in UE, pentru o posibila intrare in vigoare in 2027, in conditiile in care exista intotdeauna o perioada de tranzitie.

 

Insa Germania a inceput sa ia avans. Autoritatile de la Berlin le-au dat ragaz crescatorilor pana in 2035 sa isi modifice grajdurile astfel incat scroafele sa aiba la dispozitie o suprafata de minimum 6,5 metri patrati. Austria urmeaza o dinamica similara. Unii producatori mai mici de carne de porc, precum Suedia sau Norvegia si Elvetia, state care nu fac parte din UE, au interzis deja custile.

 

'Este probabil ca fatarea in libertate sa devina standardul pe termen mediu', prognozeaza Bertrand Convers, de la firma Cooperl, lider in sectorul carnii de porc din Franta. 'Cu toate acestea, costurile suplimentare ale fatarii in libertate pentru un crescator sunt estimate undeva intre 38 si 100%, in functie de optiunea tehnica selectata, fara a putea vorbi de venituri suplimentare la acest moment', a adaugat Bertrand Convers.

 

In replica, directoarea asociatiei pentru protectia animalelor de crescatorie CIWF, Léopoldine Charbonneaux, considera ca daca germanii 'pot sa faca acest lucru, si noi trebuie sa fim in masura sa o facem, cu ajutoare si masurile asociate necesare'.

 

Cu toate acestea, toate partile apreciaza ca tranzitia ar fi facilitata daca consumatorii sunt gata sa plateasca pentru o carne putin mai scumpa.



Poti fi interesat si de