TRANSAVIA investeste masiv in energie verde pentru a-si asigura necesarul de energie

TRANSAVIA investeste masiv in energie verde pentru a-si asigura necesarul de energie


TRANSAVIA, liderul pietei de carne de pui din Romania, investeste masiv in energie regenerabila si in cogenerare pentru a ajunge sa isi acopere aproape in integralitate necesarul de energie.

Doar in acest an, prin proiectele deja demarate, TRANSAVIA intentioneaza sa amplaseze peste 22.000 de panouri fotovoltaice care vor produce energie verde. Prin aceasta capacitate instalata, de 10 MWh pe ora, se va acoperi aproximativ 30% din consumul anual de electricitate al facilitatilor TRANSAVIA. Aceasta etapa va elimina anual cel putin 4 milioane de kilograme de emisii de CO2, echivalentul emisiilor anuale provenite de la 1778 de autoturisme.

 

Reducerea semnificativa a emisiilor de carbon va fi dublata de un efect economic pozitiv asupra performantelor companiei, care, odata ce isi va asigura necesarul energetic pe cont propriu, va fi protejata de fluctuatiile masive ale preturilor la energie. Panourile fotovoltaice vor fi instalate atat pe acoperisurile fermelor de pui, cat si pe teren, in functie de structura constructiilor si de pozitia fata de soare. In etapa actuala vor fi amplasati peste 100.000 de metri patrati de panouri fotovoltaice.

 

„Ambitia noastra este sa ne asiguram, pana la finalul anului 2023, aproape in integralitate energia electrica necesara. De aceea, investim masiv in energia verde si solutii de eficienta energetica ce vor contribui la rezultatele noastre pe termen lung. Doar in prima etapa, concentrata in anul in curs, vom acoperi circa o treime din necesarul de energie electrica pentru facilitatile noastre, creand si un avantaj unic in piata. Singurul factor care ne-ar putea afecta progresul ar fi functionarea defectuoasa a lanturilor logistice. Avem insa incredere ca, impreuna cu companiile cu care colaboram in implementarea proiectului, vom gasi solutii astfel incat sa reusim pana la finalul anului viitor sa producem 80%-100% din energia de care avem nevoie”, declara dr. ing. Ioan Popa, Presedinte si Fondator TRANSAVIA.

 

Aceasta initiativa face parte din strategia de sustenabilitate, de la bob la furculita, prin care compania s-a angajat sa protejeze resursele pentru generatiile viitoare, actionand responsabil in privinta oamenilor, a animalelor, a comunitatilor si a mediului.

 

„Suntem hotarati sa fim un model pentru toti jucatorii din piata si sa contribuim activ la Obiectivele de Dezvoltare Durabila (ODD) ale Natiunilor Unite, reducandu-ne la minimum posibil amprenta de carbon. Doar cei 10 MWh, produsi de panourile fotovoltaice din prima etapa, sunt echivalentul plantarii a 187.000 de copaci sau, altfel spus, a unei paduri de aproape 200 de hectare. Contribuim astfel direct la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (GES) si la combaterea efectelor schimbarilor climatice”, spune Theodora Popa, Vicepresedinte TRANSAVIA.

 

Suplimentar, pe langa panourile fotovoltaice, TRANSAVIA va implementa si doua proiecte de cogenerare de inalta eficienta electrica si termica.

 

Pentru eficientizarea consumului de energie, TRANSAVIA a adoptat deja utilizarea tehnologiilor si echipamentelor eficiente si a implementat modele de exploatare fiabila a acestora astfel incat sa nu existe pierderi. Conform celui mai recent Raport de Sustenabilitate publicat de TRANSAVIA, compania a devansat cu 4 ani atingerea obiectivului tinta de reducere a consumului de energie relationat cu iluminatul.

 

Astfel, ca urmare a accelerarii inlocuirii corpurilor de iluminat existente cu corpuri LED la toate punctele de lucru unde se puteau aduce imbunatatiri, compania a redus deja cu 15% consumul de energie din aceasta activitate. Acelasi Raport indica faptul ca afacerea de familie, cu capital 100% romanesc, utilizeaza gazele naturale la producerea aburului pentru asigurarea fluxului tehnologic, la incalzirea spatiilor destinate cresterii pasarilor dar si la incalzirea spatiilor administrative. Tot in vederea cresterii eficientei energetice, compania continua activitatea de izolare termica si de monitorizare a microclimatului cu echipamente automatizate in halele de crestere. De asemenea, TRANSAVIA a implementat masuri specifice pentru fiecare punct de lucru, in functie de zona geografica si de variatia de temperatura pentru perioada iarna-vara.

 

TRANSAVIA este singurul producator de carne de pui care a publicat in mod voluntar Raportul de Sustenabilitate in ultimii doi ani. De asemenea, este prima companie din Romania co-semnatara a Codului Conduita al UE cu privire la practicile responsabile comerciale si de marketing in sectorul alimentar.



Poti fi interesat si de