Sectorul spaniol al cărnii de porc: un motor economic și un exemplu de reziliență
Marti, 19 August 2025

Marti, 19 August 2025
Datele prezentate recent nu lasă loc de îndoială: anul financiar 2024 s-a încheiat cu o cifră de afaceri record de 25 de miliarde de euro. Această cifră, combinată cu crearea a 415.000 de locuri de muncă directe, indirecte și induse, consolidează rolul structural al cărnii de porc în cadrul lanțului agroalimentar național, reprezentând 44% din Producția Finală Animalieră, 16,1% din Producția Agricolă Finală și aproape 9,5% din PIB-ul industrial.
În ceea ce privește producția, aceasta a atins 4,92 milioane de tone (+0,97%), volum care include 1,47 milioane de tone de produse procesate, inclusiv mezeluri, șunci și palete maturate.
Această creștere a fost posibilă și datorită unui recensământ al efectivelor de animale care a crescut cu 2%, ajungând la peste 30,8 milioane de animale, cu peste 67.500 de ferme active, răspândite în mare parte din zonele rurale ale Spaniei.
Pe plan internațional, 2024 a consolidat, de asemenea, poziția de lider global a Spaniei. Țara a rămas ferm al doilea cel mai mare exportator mondial și primul în Uniunea Europeană, cu 2,72 milioane de tone exportate, în valoare de 8,784 miliarde de euro. Aceste cifre se mențin aproape de maximele istorice și reflectă o strategie inteligentă și durabilă: vânzarea unui volum mai mic, dar la o calitate și valoare superioare.
Această abordare a permis industriei să-și mențină poziția de sector cu al doilea cel mai mare excedent comercial din economia spaniolă, fiind depășit doar de sectorul auto, cu un sold extern pozitiv de 8,1 miliarde de euro. Mai mult, exporturile reprezintă acum 85% din totalul exporturilor de carne ale țării, 17% din exporturile industriei alimentare și 2,2% din totalul național.
În 2024, gospodăriile spaniole au consumat 816.500 de tone de carne de porc și produse din porc (în creștere cu 2,84%), cu o cheltuială totală de 7,707 miliarde de euro (în creștere cu 5,6%) și un consum per capita de 20,5 kg. Aceste date reflectă faptul că porcul continuă să fie apreciat pentru gustul, calitatea, versatilitatea și excelentul său raport calitate-preț.
Aceste cifre sunt foarte pozitive și este, de asemenea, momentul să ne amintim că nimic din toate acestea nu ar fi posibil fără angajamentul celor care formează acest lanț valoric: fermieri, tehnicieni, medici veterinari, transportatori, operatori industriali, distribuitori, exportatori... Datorită eforturilor lor, Spania continuă să conducă sectorul, nu doar în termeni de volum, ci și în ceea ce privește excelența, sustenabilitatea și viziunea pentru viitor.
"Incertitudinile geopolitice şi războiul comercial al lui Donald Trump reprezintă o provocare pen...
Conform datelor actuale de la Biroul de Statistică al Danemarcei, efectivul de porci din Danemarc...
„În acest moment se lucrează pe trei mari şantiere: SPA Dunăre, Sifon Mălina, Sifon L...