Tönnies nu va mai angaja muncitori subcontractori
Luni, 13 Iulie 2020
Luni, 13 Iulie 2020
Peste 1.500 de lucratori ai abatorului Tönnies din districtul Guetersloh au fost infectati cu noul coronavirus, multi dintre ei fiind romani. Acest focar a fortat izolarea a circa 670.000 de persoane in respectiva zona.
Descoperirea focarului de coronavirus la acest abator a declansat o dezbatere cu privire la standardele din industria alimentara din Germania precum si cu privire la dependenta de mana de lucru a muncitorilor emigranti, in special din Romania.
Grupul a anuntat ca va demara un proiect pilot in cadrul caruia, pana la data de 30 septembrie, va angaja in mod direct 1.000 de angajati in operatiunile de sacrificare si procesare a carnii, in ideea de a pune capat sub-contractarii pentru operatiunile de procesare a carnii pana la finele acestui an.
Aceste schimbari sunt doar primele dintr-o serie si demonstreaza ca grupul Toennies ia in serios solicitarile care i-au fost adresate si lucreaza in mod accelerat "pentru a respecta cererile venite din partea mediului politic si a societatii", a declarat directorul Clemens Tönnies.
Ministrul german al Muncii, Hubertus Heil, a criticat ceea ce el a numit sistemul de "sub-sub-subcontractare" din abatoare si a introdus noi legi care le obliga sa angajeze personal in mod direct. In Germania unele abatoare lucreaza cu firme subcontractoare care le furnizau muncitori emigranti. De asemenea, chiar si unele firme subcontractoare se bazeaza la randul lor pe alte firme subcontractoare care sa le aduca muncitori.
Pretul carnii de porc in viu a scazut semnificativ in Germania deoarece abatorul ramane inchis, ceea ce forteaza fermierii sa-si vanda la pret redus animalele care urmeaza sa fie sacrificate, a anuntat Asociatia crescatorilor germani de porci, transmite Reuters.
Abatorul si centrul de prelucrare a carnii Tönnies din Rheda-Wiedenbrueck (districtul Guetersloh in landul Renania de Nord-Westfalia), sacrifica si proceseaza in mod normal intre 12% si 14% din carnea de porc din Germania.
In urma inchiderii unitatii, fermierii trebuie sa accepte preturi mai scazute de la abatoare pentru animalele care urmeaza sa fie sacrificate, sustin cei de la Asociatia crescatorilor germani de porci.
Saptamana aceasta, pretul unui kilogram de carne de porc in Germania a scazut la aproximativ 1,47 euro, de la 1,60 euro saptamana trecuta si 1,66 euro in urma cu trei saptamani, in urma inchiderii abatorului Toennies, sustine asociatia, care cere redeschiderea unitatii cat mai curand posibil.
"Presiunea creste in fiecare zi si preturile pentru porcii care urmeaza sa fie sacrificati sunt in scadere libera. Fermierii care cresc porci sunt principalele victime ale inchiderii unitatii, care trebuie redeschisa respectandu-se conditiile de siguranta pentru angajati", apreciaza asociatia.
Abatorul si fabrica de procesare a carnii Tönnies vor putea fi redeschise doar dupa ce autoritatile vor fi multumite de noile proceduri de igiena, a declarat marti seful administratiei districtuale, Sven-Georg Adenauer. Acesta a explicat ca unitatea se va putea redeschide doar daca "nu va exista nicio amenintare pentru oamenii care lucreaza in aceasta companie si nici pentru locuitorii din districtul Guetersloh".
Compania le-a prezentat autoritatilor un plan de masuri de igiena care merge in directia buna, insa "mai este nevoie de munca si cred ca firma va face acest lucru", a adaugat el. Potrivit oficialului, nu se poate spune deocamdata cand va fi redeschisa unitatea.
Aceasta a primit ordin provizoriu de a ramane inchisa pana pe 17 iulie, a precizat Adenauer. Oficiali din sanatate si securitate in munca isi continua inspectiile la abator si negociaza cu compania noul plan de masuri de igiena.
Compania Tönnies a prezentat anterior scuze si a anuntat ca lucreaza strans cu autoritatile la un plan de masuri vizand redeschiderea unitatii. Focarul de coronavirus aparut la abator a declansat o dezbatere despre standardele din industria alimentara din Germania si dependenta sa de forta de munca reprezentata de straini, in special din Romania.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...