Suferinta sectorului romanesc de crestere a porcului. Vom manca doar carne de porc din import?

Suferinta sectorului romanesc de crestere a porcului. Vom manca doar carne de porc din import?


Dupa ce in ultimii ani, fermierii au pierdut mult din cauza pestei porcine africane, cresterea preturilor la gaze naturale, energie electrica si furaje loveste in plin industria de crestere a porcilor din Romania.

Fermele intra, rand pe rand, in faliment, si lasa piata romaneasca la mana importatorilor. Importuri care au ajuns la 80% din necesarul intern, iar fara o redresare a sectorului suin, in doar cativa ani, romanii vor ajunge sa consume doar carne de porc din import. Despre revigorare nu putem vorbi prea curand fara actiuni ferme care sa permita controlul si stoparea pestei porcine.

 

Asociatiile de profil au tras numeroase semnale de alarma, au identificat si transmis cele mai eficiente solutii care ar putea limita efectele epidemiei si mentine pe piata fermele care mai produc carne de porc.

 

Dupa aproape patru ani de evolutie a bolii, Romania nu are o strategie coerenta si fezabila pentru aceasta problema de sanatate animala. Acest subiect a fost intens politizat si autoritatile cu atributii in acest domeniu nu si-au asumat si nu au pus in practica la timpul potrivit masurile necesare pentru a stopa de la primele focare evolutia bolii. Romania a inregistrat in acest timp aproape 90% din focarele de PPA la nivelul UE, mare parte dintre acestea fiind la porcul domestic din gospodariile populatiei, ceea ce indica faptul ca sunt necesare/obligatorii masuri de biosecuritate pentru toate tipurile de exploatatii care sa fie respectate de catre toti crescatorii de porcine si este nevoie de un control exigent/riguros al miscarii animalelor vii si al produselor din carne de porc.

 

Este important ca autoritatile sa decida ce isi doresc de la fermele romanesti de crestere a porcului, daca acestea sunt importante pentru economia si agricultura Romaniei, nu doar la nivel declarativ, si sa propuna masuri de sprijin.

 

“In contextul actual putem spune ca nu reusim sa identificam alte solutii care sa aiba un impact imediat asupra sectorului. Este important ca, la momentul anului 2022, sa salvam fermele existente, deoarece ele vor constitui motorul de revigorare a sectorului de productie a carnii de porc. Aceste ferme au investit bani din fonduri proprii si europene pentru modernizare, au investit in genetica de top, in resurse umane si in tehnologie pentru a putea produce la standarde europene si la preturi competitive si reprezinta ultima linie de aparare a securitatii alimentare pentru aprovizionarea pietei din Romania cu carne de porc”, precizeaza Ioan Ladosi, presedintele APCPR.

 

O unda de speranta ne-a dat-o ministrul Agriculturii, care a anuntat de curand ca, in anul 2022, vor debuta cele doua programe de reproductie, la porc si pasare. Bugetarea unor ferme mari, serioase, cu 5.000 de scroafe fiecare, va inlocui in cativa ani deficitul intern de carne de porc, astazi ajuns la peste 80%. Exploatatiile comerciale vor avea purcei pentru ele si pentru comercializare catre alte ferme. In paralel, se vor dezvolta si fermele mici, pretul va fi mai accesibil pentru consumator iar calitatea, prospetimea carnii romanesti va fi din nou la raft”, spune dr. Mary Pana, Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania, care adauga ca posibilitatea de export nu va putea fi viabila mult timp si subliniaza importanta ca Romania sa aiba prioritate la vaccinare, atunci cand situatia o va permite.

Cert este ca, pana la controlul PPA, investitiile in ferme ar insemna risipa, pentru ca nu vor putea sa produca la capacitatea anuala proiectata in fiecare an, si astfel sa fie capabile sa genereze valoarea adaugata necesara acoperirii investitiei.  

 

“Cu siguranta o mai buna colaborare dintre fermele comerciale si crescatorii individuali de porci este de dorit in aceasta situatie si poate sa conduca la stabilizarea situatiei in ceea ce priveste PPA. Unul din subiectele acestei colaborari ar putea fi bineinteles furnizarea de purcei de la fermele comerciale catre acesti crescatori individuali, impreuna cu sustinerea - din partea fermelor comerciale cu know-how, si a autoritatilor cu know-how si fonduri - efectuarii de catre acesti crescatori individuali de investitii minime in biosecuritate. Un alt aspect in care fermele comerciale si crescatorii individuali ar putea colabora il constituie activitatile de preventie si de detectie timpurie a cazurilor de PPA”, sustin reprezentantii Premium Porc.

 

Romania este puternic afectata de virus, dar carnea de porc romaneasca nu va disparea, este de parere Liviu Arabagiu, Sales Manager Tönnies: “Respectarea riguroasa a masurilor speciale de combatere a pestei porcine africane si investiile private, fondurile  europene, programele de sprijin guvernamentale  necesare sectorului zootehnic ar trebui sa duca la o redresare a situatiei. Romania are un mare potential de dezvoltare a industriei zootehnice”.

 

Analiza integrala pe tema sectorului de crestere a porcilor din Romania poate fi citita in editia 81 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de