Studiu: Consumul de carne prelungeste speranta de viata a oamenilor

Studiu: Consumul de carne prelungeste speranta de viata a oamenilor


Potrivit rezultatelor unui studiu derulat de cercetatorii australieni de la Universitatea Adelaide, consumul de carne ofera in continuare beneficii importante pentru sanatatea oamenilor si creste speranta de viata.

Autorul studiului, cercetator in biomedicina la Universitatea din Adelaide, Dr. Wenpeng You, sustine ca oamenii au evoluat si au prosperat de-a lungul a milioane de ani datorita consumului semnificativ de carne, scrie beefmagazine.com.

 

„Am vrut sa ne uitam mai indeaproape la cercetarile care au aruncat un punct de vedere negativ asupra consumului de carne in dieta umana”, spune You. „Echipa noastra a analizat pe larg corelatiile dintre consumul de carne si speranta de viata si mortalitatea infantila, la nivel global si regional, minimizand partinirea studiului si facand concluzia noastra mai reprezentativa pentru efectele generale asupra sanatatii ale consumului de carne.”

 

Publicat in Jurnalul International de Medicina Generala, studiul a examinat efectele generale asupra sanatatii ale consumului total de carne in peste 170 de tari din intreaga lume.

 

Potrivit descoperirilor, consumul de energie din culturile de carbohidrati (cereale si tuberculi) nu duce la o speranta de viata mai mare si consumul total de carne se coreleaza cu o speranta de viata mai mare, independent de efectele concurente ale aportului total de calorii, afluenta economica, avantajele urbane si obezitatea.

 

„Desi efectele daunatoare ale consumului de carne asupra sanatatii umane au fost gasite in unele studii in trecut, metodele si constatarile din aceste studii sunt controversate si circumstantiale”, spune You.

 

Autorul principal al studiului si profesorul emerit al Universitatii din Adelaide, Maciej Henneberg, spune ca oamenii s-au adaptat la consumul de carne din perspectiva evolutiei lor de peste doua milioane de ani.

 

„Carnea animalelor mici si mari a oferit o nutritie optima stramosilor nostri care au dezvoltat adaptari genetice, fiziologice si morfologice la consumul de produse din carne si noi am mostenit aceste adaptari”, spune Henneberg.

 

Dar, odata cu dezvoltarea puternica a stiintei nutritiei si a prosperitatii economice, studiile efectuate in unele populatii din tarile dezvoltate au asociat dietele fara carne (vegetariene si vegane) cu o sanatate imbunatatita.

 

„Cred ca trebuie sa intelegem ca acest lucru poate sa nu contrazica efectul benefic al consumului de carne”, spune nutritionistul Yanfei Ge, care a participat la studiu.

 

Coautor si biolog la Universitatea din Adelaide, dr. Renata Henneberg, spune ca, astazi, carnea inca este o componenta alimentara majora in dietele multor oameni din intreaga lume. „Inainte de introducerea agriculturii, acum 10.000 de ani, carnea era un aliment de baza in dieta umana”, spune ea.

 

Potrivit Dr. Arthur Saniotis, coautor, antropolog la Universitatea din Adelaide si biolog la Academia Poloneza de Stiinte, descoperirile sunt in concordanta cu alte studii care arata ca alimentele pe baza de cereale au o valoare nutritiva mai mica decat carnea. Expertul subliniaza faptul ca fara carne in dieta noastra, este posibil sa nu prosperam, deoarece carnea are propriile componente care contribuie la sanatatea noastra generala dincolo de numarul de calorii consumate.

 

„Consumul de carne este benefic pentru sanatatea umana, cu conditia ca aceasta sa fie consumata cu moderatie si ca industria carnii sa fie condusa intr-un mod etic”, este mesajul transmis de cercetatori.



Poti fi interesat si de