SlanaFest - concurs de slanina si produse afumate, in weekend la Sfantu Gheorghe

SlanaFest - concurs de slanina si produse afumate, in weekend la Sfantu Gheorghe


Cea mai buna slanina din judetul Covasna, dar si cele mai delicioase preparate afumate din carne vor fi desemnate in cadrul primei editii locale a festivalului SlanaFest, ce va avea loc in perioada 10-12 februarie la Sfantu Gheorghe.

Organizatorii au precizat ca la concurs pot participa atat producatori individuali, cat si societati comerciale, iar inscrierile pot fi facute pana in data de 9 februarie, ora 16,00.

 

In cadrul festivalului, gazduit de Restaurantul Park din centrul municipiului, vor avea loc, printre altele, un targ de produse traditionale si degustari de vin si palinca.

 

Potrivit programului postat pe pagina de Facebook a restaurantului, deschiderea festiva a evenimentului va avea loc vineri, la ora 16,00, si va fi urmata de un simpozion cu tema "Ce, de ce si cum ar trebui sa mancam".

 

Sambata vor avea loc, printre altele, o demonstratie de taiere a porcului in mod traditional, de coacere a painii de vatra, precum si un atelier de fabricare a branzeturilor, ziua urmand sa se incheie cu pomana porcului si o degustare de palinca, duminica fiind programata festivitatea de premiere a castigatorilor.

 

Detalii privind festivalul si modalitatea de inscriere la concurs pot fi gasite pe site-ul slanafest.ro si pe pagina de Facebook Park Hotel&Restaurant.

 

SlanaFest este un eveniment gastronomic ce are loc, incepand din anul 2011, in mai multe localitati din Transilvania.

 

"SlanaFest este o marca inregistrata a unor siruri de evenimente gastro-culturale ce au loc in fiecare an in perioada iernii (Ianuarie-Februarie), cand slanina porcului sacrificat de Ignat este tocmai maturata, coapta, afumata, numai buna de o gustare cu prietenii si chiar pentru o prezentare in fata unui juriu consacrat (...) Organizat anual (din 2011), in mai multe orase si comune, precum Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Tusnad Bai, Borsec, Macau, Sf. Gheorghe, Miercurea Ciuc, Samsud, Vistea, etc., aceste targuri ale preparatelor traditionale, condimentate din belsug cu un concurs al slaninelor prezentate de micii gospodari, dar si cu muzica lautareasca, prezentari mestesugaresti, degustari de vinuri si tarii alese si multe alte ingrediente pe cat se poate de publice, SlanaFest este conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment de baza al taranului din Ardeal (...) Prin organizarea jurizarii slaninelor (concurs unde se poate inscrie orice gospodar cu o bucata de slana proprie), incercam sustinerea acestor persoane si motivarea lor pentru continuarea acestor activitati traditionale", se arata pe site-ul slanafest.ro.Poti fi interesat si de