Sindalimenta: Industria alimentara romaneasca, tot mai aproape de faliment
Marti, 15 Martie 2022
Marti, 15 Martie 2022
'Guvernul trebuie sa se pregateasca urgent daca doreste sa avem pe rafturi mancare romaneasca si sa ia in calcul cateva masuri in regim de urgenta', sustin reprezentantii organizatiei.
Astfel, acestia propun reabilitarea imediata a sistemului de irigatii, gasirea unei solutii optime, astfel incat Romania sa produca ingrasaminte pentru agricultura, pret subventionat pentru motorina folosita in agricultura, prin eliminarea accizelor.
De asemenea, reprezentantii Sindalimenta propun masuri urgente pentru industria alimentara, in stransa conlucrare cu reprezentantii industriei pentru stoparea cresterii preturilor - TVA 0 la alimente, reducerea TVA la energie si gaze, eliminarea unor taxe la combustibil, plafonarea preturilor la energie si gaze pana la sfarsitul anului.
'Fara aceste masuri, industria alimentara romaneasca risca sa fie tot mai aproape de faliment din cauza preturilor exagerat de mari la energia electrica si termica, la gaze, combustibil si cereale. Preturile urca practic de la o zi la alta din cauza razboiului ruso-ucrainean, iar daca de referim la agricultura sa nu uitam ca cele doua tari asigura 30% din exportul mondial de grau', se mentioneaza in comunicat.
Potrivit unui comunicat semnat de Dragos Frumosu, presedintele Sindalimenta, 'in ciuda situatiei internationale extrem de tensionate si a efectelor sale din ce in ce mai negative in plan economic, Guvernul continua sa trateze cu iresponsabilitate situatia'.
'In timp ce tari din jurul nostru au inceput sa anunte restrictii in ceea ce priveste exporturile de cereale, Ministerul Agriculturii din Romania nu ia in calcul o astfel de masura. Atat premierul Nicolae Ciuca, cat si alti ministri sustin ca Romania are suficiente rezerve de grau, porumb si floarea soarelui, astfel ca nu trebuie sa ne facem griji, iar exporturile nu ar trebui oprite pentru ca avem excedent. Avem excedent acum, pentru ca anul trecut am avut o recolta record, de circa 11,4 milioane de tone de grau la un consum mediu la nivel national de circa 4,6 milioane de tone, dar pot spune premierul Romaniei si membri Guvernului ca acest lucru se va intampla si cu recolta de anul acesta? Evident ca nu, mai ales ca exista deja semne ca riscam sa ne confruntam anul acesta cu o seceta severa', se mentioneaza in comunicat.
Reprezentantii organizatiei sustin ca productia viitoare de grau ar putea fi mai mica anul acesta in multe tari mari exportatoare.
'De exemplu, in Ucraina, care recent a interzis exporturile de grau pana la sfarsitul anului, este pusa sub semnul intrebarii recolta din acest an din cauza razboiului. In China, oficialitatile au anuntat deja ca starea recoltei de grau a tarii ar putea fi 'cea mai rea din istorie', potrivit presei internationale, din cauza ploilor din toamna anului trecut. Pe de alta parte, stocurile de grau detinute de comerciantii si fermierii chinezi au fost reduse brusc in 2021, ceea ce vor reduce si mai mult cantitatile de grau disponibile pentru export. In ceea ce priveste productia din SUA, ea ar putea fi sub media anuala din cauza secetei. Deocamdata, nimeni nu stie daca se va putea conta anul acesta pe exporturile de grau rusesc, avand in vedere sanctiunile economice impuse acestei tari', se mai spune in comunicat.
Conform sursei citate, cu o cerere la nivel mondial tot mai mare, cu stocuri in scadere si cu preturi care au explodat in aceasta perioada, situatia pe piata mondiala a graului se va tensiona si mai mult in perioada urmatoare.
'In aceste conditii, a spune ca Romania nu are niciun fel de probleme cu stocurile este o mare eroare, iar efectele le vom deconta cu totii intr-un viitor nu prea indepartat. Daca mai adaugam si faptul ca marile rezerve de grau ale Romaniei nu sunt detinute de stat sau de fermieri, ci de cateva companii transnationale specializate in comertul cu produse agricole, avem tabloul complet al situatiei si explicatia de ce statul roman evita sa ia masura interzicerii exporturilor de cereale', sustin reprezentantii Sindalimenta.
Totodata, acestia sustin ca plafonarea preturilor la utilitati acopera doar 30% din pierderile sectorului de morarit si panificatie.
'Ii aducem Guvernului la cunostinta ca plafonarea preturilor la utilitati acopera doar 30% din pierderile sectorului de morarit si panificatie, ca din luna aprilie multe societati din industria alimentara risca sa se inchida in cazul in care masura plafonarii tarifelor la utilitati nu va fi acompaniata si de alte masuri, ca importurile de ingrasaminte chimice vor contribui la scumpirea productiei de cereale cu circa 30% anul acesta etc. Vorbim despre o lista foarte lunga de probleme cu care se confrunta agricultura si industria alimentara, dar pe care Guvernul o ignora, desi Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara - Sindalimenta a solicitat in repetate randuri discutarea ei. Pana acum doar promisiuni si teorie, nimic concret', conform sursei citate.
Totodata, reprezentantii organizatiei sustin ca toate masurile ce trebuie luate sunt de trei luni in atentia reprezentantilor Guvernului, respectiv scaderea TVA la 0 la produsele alimentare, reducerea TVA la energie si gaze, reducerea accizelor la combustibil, salariul angajatilor din industria alimentara, care pe fondul lipsei muncitorilor calificati, trebuie sa fie garantat prin lege, astfel incat el sa fie corespondent celui din constructii, cu beneficiile si avantajele respective etc.
Potrivit Sindalimenta, accentuarea instabilitatii in ceea ce priveste asigurarea fluxurilor de materii prime necesare industriei alimentare, mai ales ca multe state vor lua decizia diminuarii sau restrictionarii temporare a comertului agroalimentar, va avea un impact imediat si puternic asupra industriei alimentare romanesti. Astfel, multe unitati se vor inchide, somajul va creste, iar in final va fi afectata inclusiv securitatea si siguranta alimentara a Romaniei.
'Embargoul aplicat Rusiei se intoarce si impotriva Romaniei, iar la noi efectul de bumerang este mult mai puternic comparative cu cel suferit de statele Occidentale, pentru ca noi suntem saraci. Romanul nu-si permite sa suporte cresterile permanente de preturi care au prabusit nivelul de trai in ultimii aproape doi ani daca tinem cont de actualele salarii. Cand peste 1,2 milioane de romani traiesc cu salariul minim pe economie, care este de 1.524 de lei net, iar cosul zilnic este 2.708 lei pe luna pentru o persoana adulta singura; de 4.417 lei pe luna pentru o familie de doi adulti fara copii; de 5.993 lei pe luna pentru o familie de doi adulti si un copil; de 7.234 lei pe luna pentru o familie compusa din doi adulti si doi copii, asteptam de la Guvernul Romaniei elaborarea si publicarea unui ghid de supravietuire pentru romanii disperati, daca tot nu are solutii pentru ca viata multor dintre acestia sa nu mai fie un calvar', se mai spune in document.
Conform sursei citate, industria alimentara nu mai poate rezista fara luarea unor masuri concrete.
'Cresterea economica cu care se lauda mereu Florin Citu, presedintele PNL si fost premier, este doar pe hartie si in buzunarele unora, abonati mereu la contracte cu statul. Pentru acestia criza sanitara a fost o noua sansa sa-si sporeasca averile dupa ce multe contracte au fost atribuite prin incredintare directa, invocandu-se tot felul de urgente. De fapt, guvernele ultimilor doi ani, pe care le putem numi Guvernele Saraciei Nationale, au avut o unica urgenta: sa imbogateasca gastile de partid. Numirile in functii publice si in Consilii de Administratie, foarte bine remunerate, a multor sinecuristi de partid, despre care presa a relatat in nenumarate randuri, a devenit politica de stat. Domnilor guvernanti, nu neglijati industria alimentara daca doriti, asa cum sustineti, ca produsele romanesti sa fie pe rafturile magazinelor, daca vreti produse de calitate, proaspete si la preturi reale, nu de specula. Domnilor guvernanti, sprijiniti micii producatori pentru ca marfa lor poate inlocui importurile de alimente, reglementa preturile si ne poate aduce plus valoarea de care avem nevoie. Nepasarea de care dati dovada si interesul pe care il manifestati pentru lucruri neimportante, ne pot distruge', se mai spune in comunicat.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...