Sibiu: 700.000 de pastravi, ucisi din cauza septicemiei hemoragice virale
Miercuri, 23 Martie 2022
Miercuri, 23 Martie 2022
Vor fi ucisi aproximativ 700.000 de pastravi de la Pastravaria Albota, unde mai bine de sase saptamani bazinele vor ramane goale.
'Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) - Unitatea Locala de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul judetului Sibiu, domnul Mircea Cretu, a aprobat azi, in unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de masuri pentru controlul bolii septicemie hemoragica virala (S.H.V.) la pastravi, ca urmare a confirmarii acesteia la nivelul pastravariei cu puncte de lucru in localitatile Carta si Arpasu de Sus. Buletinul de analiza emis, ca urmare a recoltarii si analizarii unor probe salmonide de catre Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala - Laborator National de Referinta (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv. Planul de masuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul pastravariei in cauza, curatarea si dezinfectia tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hranire, imbracaminte de protectie, ambarcatiuni plutitoare, existente la nivelul pastravariilor afectate, dar si tuturor persoanelor si mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor si altor echipamente utilizate de operatorul economic si vizitatori. Se instituie vidul sanitar de minim 6 saptamani de la finalizarea operatiunilor de dezinfectie, perioada in care bazinele vor fi golite de apa fiind lasate pe uscat', se precizeaza in comunicatul Prefecturii Sibiu.
Potrivit sursei citate, zona de protectie in jurul focarului este stabilita pe o raza de 5 km, cuprinzand localitatile Carta, Nou Roman, Arpasu de Jos, Scoreiu si o zona de supraveghere, cu o raza de 10 km, care include localitatile Colun, Glamboaca, Fofeldea, Ilimbav, Sasaus, Arpasu de Sus, Cartisoara, Sarata, Porumbacu de Jos din judetul Sibiu precum si localitatile Ucea si Victoria, din judetul Brasov.
'Toate exploatatiile piscicole, apartinand persoanelor fizice sau juridice, aflate in interiorul zonelor de restrictive si/sau cu legaturi epidemiologice cu focarul de boala, vor fi supuse catagrafierii si testelor de laborator, in directia depistarii S.H.V. (cu predilectie la pastravariile amplasate in amontele si avalul bazinelor afectate de boala). Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua dupa inchidere focarului de boala cu pastrav provenit din zone libere de SHV, iar inainte de introducerea acestora in bazine se vor recolta in cadrul programului propriu de autocontrol o proba (30 pastravi), care va fi expediata la IDSA-LNR, pentru testari in directia SHV. Exploatatia va fi semnalizata si izolata conform normelor sanitar veterinare in vigoare', se mai arata in comunicatul de presa.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...