Salvarea sectorului suin, in dezbatere la Ministerul Agriculturii

Salvarea sectorului suin, in dezbatere la Ministerul Agriculturii


Metodologia si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale, stabilirea normelor de biosecuritate in ceea ce priveste pesta porcina africana si sustinerea sectorului suin au fost printre temele analizate saptamana trecuta de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, presedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, si reprezentantii sectorului suin.

Principala tema de discutie a constituit-o modificarea actului normativ ce stabileste metodologia si plata despagubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale taiate, ucise sau altfel afectate in vederea lichidarii rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, se arata in comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii. Stabilirea normelor de biosecuritate in ceea ce priveste pesta porcina africana, precum si sustinerea sectorului suin pentru primirea de sprijin pe cadrul temporar Ucraina au fost alte subiecte abordate in cadrul intalnirii.

 

'Este important ca toate institutiile sa colaboreze pentru salvarea sectorului suin, in asa fel incat balanta comerciala sa nu mai fie deficitara pentru produsele din carne de porc. Daca avem continuitate pe proiectele de siguranta alimentara demarate cred ca sunt indeplinite toate premisele ca acest obiectiv sa fie atins. Consider ca toti avem datoria sa asiguram romanilor carne si produse alimentare fabricate in Romania. E pacat ca productia insemnata de cereale sa plece la export, atata timp cat avem posibilitatea sa integram materia prima in celelalte sectoare si sa dezvoltam sectorul zootehnic, care inseamna, de fapt, plus valoare', a afirmat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

 

In privinta procedurii de stabilire a preturilor de referinta pentru suinele afectate de PPA, participantii au convenit utilizarea datelor furnizate de ICEADR (Institutul de Cercetare pentru Economia Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), care va comunica preturile de referinta pentru tineretul porcin la 25 de kilograme si porcul gras la 100 de kilograme catre ANSVSA si le va posta pe site-ul propriu.



Poti fi interesat si de