Romanii si cumparaturile: 3 din 4 consumatori merg in magazine pentru reduceri si promotii

Romanii si cumparaturile: 3 din 4 consumatori merg in magazine pentru reduceri si promotii


Aproape trei sferturi dintre romani (72%) tin cont de reduceri si promotii atunci cand vine vorba sa aprecieze cumparaturile in magazine, in timp ce 64% au declarat ca acestea ii determina sa faca achizitii impulsive, atat in cazul plasarilor speciale, cat si al celor strategice, reiese dintr-un studiu de specialitate.

Potrivit cercetarii Highlight Agency, realizata cu sprijinul Reveal Marketing Research, promotiile sunt cautate de toate categoriile de consumatori. In acelasi timp, impactul unei promotii bine comunicate si semnalizate, care raspunde nevoilor lor, este foarte ridicat si in ce priveste loialitatea fata de brand: 78% dintre ei afirma ca promotiile sunt unul dintre factorii care influenteaza inclusiv decizia de a schimba marca pe care o achizitioneaza de obicei.

 

In acelasi timp, campaniile promotionale pot determina schimbarea marcii obisnuite pentru 55% dintre consumatori (peste 50% in cadrul tuturor categoriilor de varsta: 57% Gen Y, 56% Gen X, 54% Baby Boomers si 50% Gen Z).

 

De asemenea, un roman din patru afirma ca premiile instant reprezinta tipologia dorita ca recompensa in cadrul campaniilor promo, fiind preferate in cea mai mare masura de catre consumatorii reprezentativi pentru Generatia Z (28%). In acest sens, 69% dintre respondenti considera ca premiile instant influenteaza pozitiv decizia lor de a schimba marcile pe care le folosesc in mod obisnuit.

 

Campaniile promotionale atrag atentia a aproape trei sferturi dintre cumparatori (72%), iar 64% dintre respondenti au declarat ca acestea ii determina sa faca achizitii impulsive, referindu-se atat la plasarile speciale cat si la cele strategice.

 

Peste jumatate (55%) dintre cei chestionati percep plasarile speciale din magazine (insule creative, teatralizari etc) ca fiind strategii pentru a promova produsele aflate in oferta sau promotie, ceea ce subliniaza eficacitatea acestor tactici in atragerea atentiei consumatorilor. In acelasi timp, 40% dintre acestia sunt de parere ca acest tip de plasari le influenteaza decizia de cumparare, iar cel mai mare impact il au asupra Generatiei Z (45%).

 

Totodata, elementele de plasare strategica, cum ar fi amplasarea la capetele de raft sau in zona caselor de marcat, nu numai ca atrag atentia, dar si modeleaza loialitatea fata de marca, incurajand achizitiile impulsive, 67% dintre respondenti afirmand ca achizitioneaza produse din zona caselor de marcat. Acest comportament este mai accentuat in randul cumparatorilor mai tineri, din Generatiile Z si Y.

 

Cand vine vorba despre inscrierea in campanii promotionale, mai mult de jumatate dintre romani (in special cei din Generatia X si Baby Boomers, barbati, cu venit mediu si ridicat) prefera promotiile care utilizeaza si platforme online, insa promotiile instore, cu reprezentant prezent, ofera mai multa incredere cumparatorilor. Locul secund este ocupat de promotiile cu castiguri instant cu un procent de 22 %, de data aceasta majoritatea provenind din Generatia Z (28%), apoi, la distanta mare, de inscrierile prin WhatsApp (10%) si SMS (8%).

 

In acest context, consumatorii romani prefera premii utile si imediat aplicabile in viata de zi cu zi, considerand drept cele mai atragatoare tipologii de premii voucherele online (47%), electrocasnicele si obiectele pentru casa (45%).

 

Conform studiului, consumatorii din Generatia Z au indicat electrocasnicele si obiectele pentru casa ca fiind unul dintre tipurile preferate de premii (77%), pe locul secund si la distanta mica de premiile de tip experienta, care ocupa primul loc in preferintele celor mai tineri consumatori (81%). Baby Boomers (86%), Gen X (89%) mentioneaza gadgeturile ca tipologia preferata de premii, in timp ce consumatorii din cadrul Generatiei Y prefera in egala masura gadgets (79%) si experiente (79%).

 

La polul opus, 6% dintre romani nu au participat niciodata la promotii de vreun fel, principalul motiv fiind neincrederea in transparenta acestora (39%), lipsa de interes in privinta premiilor in general (32%), credinta ca acestea reprezinta doar o modalitate de a aduna date personale (26%), lipsa timpului necesar acestei actiuni (24%) si parerea ca este prea complicat sa participe sau nu au persoana potrivita care sa le explice (10%).

 

Studiul realizat de Highlight Agency cu suportul Reveal Marketing Research a analizat raspunsurile oferite de un esantion de 1.006 respondenti din mediul urban (51% femei, 49% barbati), majoritatea angajati full-time (76%), cu venituri lunare pe gospodarie mari si medii, educatie superioara (60%), casatoriti (66%).



Poti fi interesat si de