Romanii consuma cu 30% mai multe fructe de mare, in special creveti
Miercuri, 24 Iunie 2020

Miercuri, 24 Iunie 2020
Segmentul de acvacultura se afla, inaintea declansarii pandemiei COVID-19, intr-un proces de crestere sustinuta, de aproximativ 3-4% pe an. Potrivit prognozelor Alfredo Seafood, in mai putin de zece ani, daca se pastreaza acelasi ritm pentru pestele de cultura, acesta va depasi ca pondere pestele salbatic. Din cele 60.000 de tone de peste de acvacultura comercializate anual in Romania, circa 10% este certificat ASC (Aquaculture Stewardship Council), atestare acordata pestelui de cultura crescut in mediu controlat, curat si hranit cu mancare ecologica. Crescatoriile de unde provin acesti pesti sunt certificate ASC, la randul lor, si recunoscute pentru respectarea normelor internationale in ceea ce priveste protectia habitatelor naturale si pescuitul sustenabil.
In perioada de izolare si imediat dupa relaxarea restrictiilor, tendinta observata la nivelul portofoliului Alfredo Seafood a fost de crestere a vanzarilor fructelor de mare certificate ASC. Astfel, in intervalul martie – iunie, vanzarile de creveti s-au majorat cu 30% fata de aceeasi perioada din 2019.
„In lunile in care oamenii au stat preponderent acasa, am observat o crestere a vanzarilor fructelor de mare cu certificare ASC, in special a crevetilor. S-a gatit mai mult acasa si observ ca a crescut interesul romanilor pentru retetele mediteraneene, pe baza de creveti, pe fondul preocuparii tot mai mari de a manca sanatos, de a consuma mai multe produse de calitate si, probabil, si al incercarii de a gati preparate asemanatoare cu cele servite la restaurante”, a declarat Mihai Cristian Darmanescu, fondatorul Alfredo Seafood.
„Directia actuala pe care merge piata, atat in Romania cat si la nivel international, este de majorare a ponderii pestelui si a fructelor de mare de crescatorie. In ultimii cinci ani, segmentul de peste de acvacultura vandut in Romania a crescut cu circa 4% in fiecare an. Produsele de acvacultura, fie ca vorbim de peste sau de fructe de mare, iau un mare avant pe piata si nu pentru ca nu ar mai fi aceeasi cerere pentru sortimentele salbatice, ci pentru ca resursele din oceane si mari sunt in scadere”, a adaugat fondatorul Alfredo Seafood.
Pestele de acvacultura certificat ASC are o pondere de doar 10% din acest segment al pietei de peste, pentru ca procesul de obtinere al atestarilor de catre companiile importatoare, distribuitoare si procesatoare este unul destul de complicat, criteriile fiind foarte stricte. De asemenea, costurile de vanzare ale produselor certificate ASC sunt mai mari cu circa 10% - 20% fata de cele conventionale.
“In prezent, segmentul alimentar in general, si cel al produselor pescaresti in special, nu cred ca va fi afectat major de pandemie, decat daca aceasta va provoca o criza economica grava. Este nevoie ca jucatorii din industrie sa se adapteze noului context, iar aceasta adaptare presupune gasirea unor modele noi, mai eficiente. Cred ca solutia sta in investitiile in aparatura si echipamente de automatizare si robotizare. Totusi, acestea sunt costuri pe care intreprinderile mici si mijlocii nu si le permit. De aceea, programele guvernamentale cum este IMM INVEST sunt salutare si trebuie implementate cat mai rapid, cu atat mai mult in aceasta perioada”, a mai punctat fondatorul Alfredo Seafood.
La nivelul portofoliului propriu, aproximativ 10% dintre produse sunt certificate ASC, iar printre acestea se numara somonul si crevetii de acvacultura. Atestarea ASC este destinata pestelui de acvacultura, provenit de la fermele piscicole care cresc pesti in ape nepoluate si asigura o hrana naturala, nealterata chimic. Procesarea, depozitarea si transportul sunt facute in conditii foarte stricte, impuse la nivel global.
Alfredo Seafood si-a reinnoit, in 2019, certificarile ASC, pentru peste de acvacultura, si MSC (Maritime Stewardship Council), destinata pestelui salbatic, pescuit si procesat in mod sustenabil. In afara de provenienta pestelui si modul in care acesta a fost crescut si pescuit, atestarea ASC este acordata si pentru indeplinirea criteriilor de depozitare, procesare si flux logistic.
Pentru 2026, este anticipată o scădere de 6,1% a importurilor de carne de vită față de anul prece...
Deși s-a discutat despre o posibilă prelungire, ghidul confirmă în mod definitiv că termene...
"Piaţa agricolă internaţională se află într-o perioadă complexă, deoarece preţurile la cafe...