Romania si Bulgaria, cea mai mare crestere a vanzarilor cu amanuntul, in aprilie

Romania si Bulgaria, cea mai mare crestere a vanzarilor cu amanuntul, in aprilie


Volumul comertului cu amanuntul a ramas nemodificat in zona euro si a scazut cu 0,1% in Uniunea Europeana in aprilie, comparativ cu perioada similara din 2023, insa Romania si Bulgaria sunt statele membre UE cu cea mai mare crestere a vanzarilor cu amanuntul, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistica (Eurostat).

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in aprilie, comparativ cu perioada similara din 2023, s-a inregistrat in Romania si Bulgaria (ambele cu 9,8%), Croatia si Slovacia (ambele cu 8,6%%) si Luxemburg (7,3%), cele mai semnificative scaderi fiind in Polonia (minus 7,3%), Belgia (minus 5,8%) si Estonia (minus 4,9%).

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 0,1%, in timp ce vanzarile de combustibili auto au ramas stabile, iar cele de produse non-alimentare au urcat cu 0,1%.

 

Volumul comertului cu amanuntul a scazut cu 0,6% in Uniunea Europeana si cu 0,5% in zona euro, in aprilie, comparativ cu luna precedenta, cand s-a inregistrat un avans de 0,6% in UE si de 0,7% in zona euro.

 

In randul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare crestere a volumului comertului cu amanuntul in aprilie, comparativ cu luna precedenta, s-a inregistrat in Slovacia (2,4%), Bulgaria si Austria (ambele cu 1,9%) si Portugalia (1,7%), cele mai semnificative scaderi fiind in Letonia (minus 3,3%), Cipru (minus 3,1%) si Danemarca (minus 2,7%).

 

In UE, vanzarile de alimente, bauturi si tutun au inregistrat un declin de 0,9%, cele de combustibili auto au scazut cu 2%, in timp ce vanzarile de produse non-alimentare nu s-au modificat.

 

In Romania s-a inregistrat o crestere de 0,8% a volumului comertului cu amanuntul, in aprilie, dupa un avans de 1% luna precedenta.



Poti fi interesat si de