Romania introduce noi reglementari pentru protectia animalelor in timpul transportului

Romania introduce noi reglementari pentru protectia animalelor in timpul transportului


Prin legea nr.150 din 23 iulie 2020 privind protectia animalelor destinate exportului in tari terte, Romania a introdus reglementari suplimentare normelor Uniunii Europene pentru imbunatatirea bunastarii animalelor in timpul transportului.

Conform prevederilor acestui act normativ, ANSVSA elaboreaza, in prezent, normele de aplicare care includ prevederi referitoare la protectia animalelor exportate pe cale rutiera, navala si aeriana.

 

La intiativa ANSVSA a fost elaborat actul normativ comun cu Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor - Ordinul 128/1669/2020. Conform acestui ordin, navele pentru animale sunt verificate de inspectori veterinari oficiali, reprezentanti ai Autoritatii Navale Romane (ARN) si inspectori maritimi independenti autorizati atat inainte de aprobare, cat si inainte de fiecare operatiune a navelor de animale din porturile romanesti. Inspectiile comune sunt efectuate in conformitate cu un protocol de cooperare, care a fost semnat anul acesta de catre ANSVSA si ARN.

 

Acest act normativ include dispozitii nationale suplimentare, mai stricte in comparatie cu legislatia Uniunii Europene (Reg.1/2005/CE), cum sunt limitarea valabilitatii certificatului de aprobare la 3 ani si furnizarea de termometre pentru masurarea temperaturii pe puntile in care sunt transportate animalele.

 

Tot in acest sens, in prezent, ANSVSA elaboreaza Procedura de aprobare a transportatorilor maritimi si de evaluare a navelor pentru animale in vederea aprobarii acestora pentru calatoriile care depasesc 10 mile marine si pentru operarea lor de pe teritoriul Romaniei si actualizeaza Procedura pentru controlul la frontiera al bunastarii animalelor destinate exportului.

 

La elaborarea acestor reglementari s-a folosit versiunea 2019 a documentului de retea pentru navele de transport animale vii – ghid realizat in coordonarea reprezentantilor Comisiei Europene, bazat pe experienta tuturor statelor membre care autorizeaza vapoare destinate transportului pentru animale.

 

ANSVSA precizeaza ca, in perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2019, Comisia Europeana a desfasurat o misiune de audit in Romania, pentru evaluarea bunastarii animalelor in timpul transporturilor navale catre tari terte. Raportul misiunii a identificat unele neconformitati, iar ANSVSA a elaborat un plan de actiune, cu un calendar strict,  pentru remedierea acestora.

 

Ulterior misunii de audit, pe termen scurt si mediu, ANSVSA si-a propus schimbarea cadrului legislativ referitor la transportul naval al animalelor, semnarea protocolului de colaborarea ANSVSA – ANR, finalizarea procedurii de autorizare a vapoarelor destinate transportului pentru animale si organizarea de instruiri cu personalul implicat in autorizarea si controlul vapoarelor destinate transportului pentru animale.

 

Romania, care dispune, din luna iulie a acestui an, de o lege destinata protectiei animalelor exportate, este apreciata de catre deputatii europeni ca fiind un exemplu de urmat pentru cerintele suplimentare reglementate, pentru asigurarea protectiei si bunastarii animalelor in timpul transportului.



Poti fi interesat si de