Romania inregistreaza 1.042 focare de pesta porcina africana

Romania inregistreaza 1.042 focare de pesta porcina africana


Numarul focarelor de pesta porcina africana de pe teritoriul Romaniei a ajuns la 1.042, acestea fiind active in 266 de localitati din 15 judete, iar numarul total al porcilor ucisi a ajuns la 354.604, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

15 focare au fost confirmate in exploata?ii comerciale. De asemenea, au fost inregistrate 136 cazuri la mistreti.

 

Datele Autoritatii arata ca pana in prezent au fost despagubiti 7.741 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 99,6 milioane de lei.

 

Pe de alta parte, autoritatile veterinare anunta ca pana la aceasta data au fost stinse 5 focare in judetul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a carnii S.C. Carniprod SRL, din judetul Tulcea, si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.

 

De asemenea, nu au mai fost inregistrate noi focare de boala in judetele Satu-Mare si Bihor, din data de 31 august 2018, respectiv din 8 august 2018.

 

Potrivit sursei citate, cele mai multe focare sunt in judetele Tulcea - 566, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar, la o exploatatie de tip A si 64 de cazuri la mistreti, in Ialomita – 124 de focare in gospodariile populatiei si 31 cazuri la mistreti, in Braila - 103 de focare (dintre care 8 focare la exploatatii comerciale) si in Constanta - 83 de focare in gospodariile populatiei si doua cazuri la mistreti.

 

Prezentei virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.

 

"Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei", se mentioneaza in comunicat.

 

Specialistii veterinari afirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.



Poti fi interesat si de