Romania continua sa se apropie de media UE la capitolul consum

Romania continua sa se apropie de media UE la capitolul consum


Consumul individual efectiv (AIC - un indicator al nivelului bunastarii gospodariilor) per capita, exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS), varia in anul 2023 intre 70% din media UE in Ungaria, 89% in Romania si 138% din media UE in Luxemburg, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Anul trecut, zece state-membre ale UE au avut un consum per capita mai mare decat media europeana, cel mai ridicat nivel fiind in Luxemburg (38% peste media din UE), Tarile de Jos si Austria (ambele cu 17%).

 

Cel mai scazut nivel a fost in Ungaria (30% sub media UE), Bulgaria (27%), Slovacia si Letonia (ambele cu cate 25% sub media UE), in timp ce Romania a avut un nivel cu 11% sub media Uniunii.

 

De asemenea, in 2023, Luxemburg, Irlanda si Tarile de Jos au avut cel mai ridicat nivel al PIB-ului per capita, de 139%, respectiv 111% si 30% peste media UE.

 

Cel mai scazut nivel al acestui indicator s-a inregistrat in Bulgaria (36% sub media UE), Grecia (33%), Letonia (29%), Slovacia (27%), Ungaria si Croatia (ambele cu cate 24% sub media UE) si Romania (22%).



Poti fi interesat si de