Romania a avut cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in ianuarie

Romania a avut cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in ianuarie


Volumul comertului cu amanuntul in Romania a crescut  cu 11% in ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2019, acesta fiind cel mai puternic ritm de crestere inregistrat in randul statelor membre ale Uniunii Europene, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Comparativ, in zona euro, comertul cu amanuntul a crescut cu 1,7% in ritm anual, in timp ce in Uniunea Europeana s-a inregistrat un avans de 2,1%. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 3,2%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 0,8%, iar cele de alimente, bauturi si tigari cu 0,9%.

 

In ianuarie, cele mai mari cresteri anuale au fost raportate in Romania (11%), Ungaria (7,6%) si Lituania (5,5%), singurele scaderi fiind in Belgia (minus 1,4%) si Slovacia (minus 1%).

 

Conform datelor Eurostat, comertul cu amanuntul a crescut cu 0,6% in zona euro si cu 0,5% in UE, in ianuarie comparativ cu luna precedenta. Comertul cu amanuntul in UE 28 a fost influentat de faptul ca vanzarile de produse non-alimentare au urcat cu 0,3%, in timp ce vanzarile de combustibili au crescut cu 1,9%, iar cele de alimente, bauturi si tigari cu 0,7%.

 

Cele mai mari cresteri lunare in ianuarie au fost raportate in Slovenia (5,6%), Portugalia (4,2%) si Romania (3,5%), iar cel mai semnificativ declin in Belgia (minus 2,4%), Irlanda (minus 1,7%) si Malta (minus 0,7%).Poti fi interesat si de