Romania, printre tarile UE in care vanzarile cu amanuntul au crescut in decembrie

Romania, printre tarile UE in care vanzarile cu amanuntul au crescut in decembrie


Vanzarile cu amanuntul in Uniunea Europeana si zona euro au fost mult mai slabe decat se anticipa in luna decembrie a anului trecut, in pofida sezonului de cumparaturi de Craciun, in conditiile in care preturile de consum au inregistrat o crestere record, arata datele publicate de Eurostat, transmite Reuters.

Conform acestor date, vanzarile cu amanuntul au scazut cu 3% în zona euro si cu 2,8% în Uniunea Europeana, în luna decembrie 2021 comparativ cu noiembrie. Însa, cele mai importante cresteri au fost înregistrate în Letonia (7,2%), Slovenia (2,1%), Bulgaria si Ungaria (ambele cu 1%) si Romania (0,9%).

 

În ritm anual, vanzarile cu amanuntul au crescut cu 2% în zona euro si cu 2,6% în Uniunea Europeana. Si în acest caz, Romania este printre tarile cu o crestere peste medie a vanzarilor cu amanuntul, cu un avans de 6,5%, alaturi de Slovenia (44,1%), Lituania (16,2%), Estonia (12,6%), Bulgaria (,94%), Polonia (8,9%), Letonia (8,3%) si Croatia (6,7%).

 

Analistii intervievati de Reuters se asteptau ca vanzarile cu amanuntul în zona euro sa înregistreze o scadere de 0,5% în luna decembrie comparativ cu noiembrie si un avans de 5,1% în ritm anual.

 

Eurostat subliniaza ca în luna decembrie comparativ cu noiembrie vanzarile cu amanuntul în zona euro si UE au fost influentate de scaderea, cu peste 5%, a vanzarilor de produse non-alimentare, urmata de o scadere cu 0,3%, respectiv 0,2%, a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tigari.

 

Datele publicate anterior de Eurostat arata ca inflatia anuala în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie 2021, în principal ca urmare a exploziei preturilor la energie, dar chiar si excluzand energia, preturile au fost cu 2,8% mai mari în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020, ceea ce a afectat puterea de cumparare a consumatorilor.

 

În cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, în luna decembrie 2021, comparativ cu luna precedenta, a crescut, pe ansamblu, cu 8,3%. Pe serie ajustata în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, afacerile din comert au crescut pe ansamblu în luna decembrie 2021, comparativ cu luna precedenta, cu 0,9%.

 

De asemenea, volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, în luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, a înregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 7,2%.Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, în luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020, a înregistrat o crestere, pe ansamblu, cu 7%.Poti fi interesat si de