Romalimenta: Industria alimentara nu a primit niciun ajutor de la stat

Romalimenta: Industria alimentara nu a primit niciun ajutor de la stat


Industria alimentara din Romania se afla in al doilea mare moment dramatic, iar pana la ora actuala aceasta nu a primit niciun fel de ajutor, nici la inceputul pandemiei, nici in mijlocul ei si nici acum odata cu scumpirea energiei electrice si a gazelor, sustine presedintele Federatiei Patronale din Industria Alimentara Romalimenta, Sorin Minea.

"Industria alimentara din Romania nu a primit niciun fel de ajutor pana la ora actuala, nici la inceputul pandemiei, nici in mijlocul pandemiei, nici acum la scumpirea energiei electrice si a gazelor. Materiile prime exista, dar o parte dintre ele sunt deficitare in Romania si din pacate legislatia aparuta in ultimul timp este destul de ambigua, fiind departe de a aduce inlesniri industriei alimentare. (...) Se vorbeste tot timpul de deficit fara sa spunem chestia reala: avem deficit pentru ca nu avem materii prime. Daca nu avem materii prime toti vom fi obligati sa cumparam din afara. Industria alimentara este din punctul meu de vedere, si eu sunt pe piata de 31 de ani, in al doilea mare moment dramatic. A mai fost odata cand inflatia a depasit suta la suta doua luni de zile, daca nu ma insel. Nu stim ce vom face maine, nu stim ce vom face cu salariile. Marirea salariilor si a pensiilor este o idee geniala, dar care este inflationista. Noi am asteptat altceva si asteptam in continuare", a declarat Sorin Minea la webinarul "Industria alimentara, intre cresterea costurilor si presiunea importurilor".

 

In opinia sa, reducerea TVA la alimente ar avea un singur rol, respectiv acela de a ieftini produsele pentru consumatorul final, insa industriei nu i-ar aduce niciun beneficiu, "doar ar da posibilitatea cumparatorului final sa cumpere mai ieftin".

 

Pe de alta parte, Minea considera ca neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim ar putea fi o masura care ar avantaja industria.

 

"Din punctul meu de vedere pe noi ne-ar putea avantaja un singur lucru, daca se vorbeste de neimpozitarea unei sume egale cu cea a salariului minim. In felul acesta oamenii vor castiga mai mult si vor putea sa cumpere mai mult, deoarece consumul este foarte scazut si, din pacate, este foarte scazut la alimente de baza: carne, produse din carne, lapte, preparate din lapte. Si nici nu se prevede vreo imbunatatire, practic suntem intr-o situatie rea", a adaugat el.

 

Seful Romalimanta s-a declarat dezamagit de faptul ca orice legislatie facuta in Romania se aplica numai procesatorilor romani, iar acest lucru aduce o majorare a costurilor si un avantaj doar pentru companiile din UE.

 

"Tot ceea ce ni se aplica noua, nu se aplica si celor din comunitatea europeana, care vor avea avantaje. Daca nu facem o chestie coerenta, riscam sa disparem de la raft si nu pentru ca are cineva ceva cu noi ci pentru ca nu vom mai fi competitivi. Exista o tendinta din ce in ce mai pronuntata de pseudo-patriotism agricol-industrial si incercam sa armonizam legislatia cu tot felul de lucruri care noua ni se par patriotice si normale, dar care de fapt creeaza dezavantaje. Va dau un exemplu. Nu pot fi accesate fonduri decat daca materia prima este 70% produsa in Romania. Cu regret va spun ca eu nu am, carnea nu are 70% materie prima din Romania, berea nu are, uleiul nu are, zaharul nu are 70%. Deci noi nu producem in Romania. In acelasi timp, Comisia Europeana ne permite sa venim cu lucruri deasupra legislatiei europene, este o chestie admisa, dar care se aplica numai pe teritoriul Romaniei. Deci toate aceste mici chitibusuri cu tenta patriotica se vor aplica pentru producatorii romani. (...) Problema este ca producatorul este dezavantajat in punctul cel mai periculos: in costuri. Daca in Romania preturile de pornire sunt mai mari decat in restul tarilor din UE, noi vom fi pe piata cu costuri mai mari si nu va mira pe nimeni ca locul va fi luat. Din pacate, costurile noastre sunt mari, impozitarea salariala in Romania este dramatica, iar consumatorii isi vor pierde puterea de cumparare si se vor duce catre produsele ieftine", a explicat presedintele Romalimenta.

 

In opinia sa, industria romaneasca nu se simte "foarte protejata", desi este cea care "produce bine de 30 de ani", si are investitii foarte mari pe care nu le poate acoperi.

 

In ceea ce priveste impactul facturilor la energie si gaze in pretul alimentelor, Minea a subliniat ca cei mai multi din industrie se afla sub incidenta contractelor pe care le-au avut incheiate cu furnizorii si care vor dura pana in luna aprilie, cand este de asteptat sa vina "marea surpriza".

 

"Consumul de energie si gaze nu reprezinta un impact major in pret - poate doar in industria de panificatie este mare - salariile insa au un impact mai puternic. De asemenea, in retail exista un impact mai mare decat in industria alimentara. Daca maine se scumpesc gazele de 10 ori asta va fi o problema foarte mare. Cat se duce in pret? Este imposibil sa va spun, pentru ca vine si pretul dinainte cu materia prima, vine si transportul si supermarketul cu costurile sale, iar consumatorul le va suporta pe toate. Nu stiu ce se va intampla", a transmis el.

 

In acest context, presedintele Romalimenta a afirmat ca este imposibil sa faci o crestere brusca a preturilor pe piata, desi in spatiul public au aparut informatii potrivit carora carnea si produsele din carne s-au scumpit si cu 30%, informatii catalogate de acesta drept o "nebunie".

 

"Am auzit de scumpiri cu 15 - 30% la carne. Nu stiu cine a scos nebunia asta. Noi daca am dori o crestere a preturilor este foarte greu de obtinut, va dura cel putin o luna si jumatate. Este imposibil sa faci o crestere brusca a preturilor pe piata", a mentionat el.

 

Si in ceea ce priveste plafonarea preturilor la alimentele de baza, Minea considera ca este o masura sustinuta de cineva care nu stie cum functioneaza piata. "Este o intentie minunata spusa de cineva care habar nu are cum functioneaza piata", a mai spus seful Federatiei din industria alimentara.



Poti fi interesat si de