Reprezentantii fermierilor ii cer presedintelui sa nu promulge “Legea mirosurilor”

Reprezentantii fermierilor ii cer presedintelui sa nu promulge “Legea mirosurilor”


Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) trage un semnal de alarma in ceea ce priveste Legea mirosurilor, sustinand ca acest act normativ nu face altceva decat sa distruga producatorii romani de carne. Astfel, asociatia ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge aceasta lege care va conduce la disparitia zootehniei romanesti.

“Nu ne ajunge pesta porcina africana, inchiderea HORECA europeana, cazurile de Covid-19 din unitatile de carne din alte state membre, carnea de porc si de pasare indoielnica din alte tari. Mai bine distrugem agricultura romaneasca, micul si marele producator de carne – pentru ca in forma votata, Legea mirosurilor afecteaza toate fermele, toate structurile de abatorizare, prelucrare a carnii, indiferent de dimensiunea lor. Ce competente poate avea, domnilor, un primar sa inchida o ferma? (…)In loc sa ajutam tinerii fermieri, sa dam credite fara dobanda sa-si faca ferme si sa se intoarca acasa, sa munceasca si sa sustina pensiile bunicilor, ne frecam mainile ca avem subiect electoral. Dar nu va bucurati prea curand, Presedintele Romaniei cu siguranta nu va promulga o asemenea lege! Domnule Presedinte, toti fermierii din Romania va roaga sa le ascultati plangerea, nu vrem sa dispara ce avem mai scump, zootehnia tarii noastre“, a transmis dr. Mary Pana, presedintele ACEBOP.

 

Si Federatia Nationala Pro Agro solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge "Legea mirosului", pentru ca numarul plangerilor impotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creste, nefiind posibila verificarea tehnica a unei eventuale depasiri a disconfortului olfactiv.

 

Intr-un comunicat, Pro Agro mentioneaza ca masurile impuse de aceasta lege sunt mult mai drastice decat legislatia la nivel european, generand astfel revolta fermierilor care constata ca propriul legislativ le ingreuneaza in mod nejustificat activitatea, si nu forul european.

 

"In contextul in care, in data de 17 iunie, s-au adoptat in Camera Deputatilor modificari la Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 195/2005 - 'Legea mirosului' -, consideram ca se impun unele clarificari. Avand in vedere ca in foarte multe cazuri s-au eliberat autorizatii de constructie pentru constructii civile in mediul urban, fara a se tine cont de exploatatiile existente din sectorul zootehnic, cu incalcarea principiului noului venit, specific protectiei mediului, ne vom gasi in situatia in care vor aparea un numar foarte mare de reclamatii. Coroborand cu faptul ca, la acest moment, nu exista aparatura care sa poata constata depasirea unor valori olfactive, exista premisa unor decizii partinitoare in detrimentul fermelor existente. Pentru aceste motive, solicitam presedintelui Romaniei sa nu promulge acest proiect normativ, fiind evident ca in cazul in care modificarile ar intra in vigoare numarul plangerilor impotriva fermierilor din sectorul zootehnic ar creste, nefiind posibila verificarea tehnica a unei eventuale depasiri a disconfortului olfactiv", conform unui comunicat al organizatiei.

 

Organizatia solicita tratarea problemei disconfortului olfactiv, precum si legiferarea in acest sens, intr-o maniera care sa asigure protejarea fermelor deja existente, dar si cu asigurarea mijloacelor tehnice care sa poata constata, in mod obiectiv, eventualele depasiri ale cotelor si aparitia unui disconfort olfactiv.

 

Pro Agro precizeaza ca, in cazul in care acest act normativ intra in vigoare, exista riscul ca un numar mare de ferme sa nu isi mai poata continua activitatea, generand astfel un numar semnificativ de someri pe piata muncii, de asemenea, slabind independenta alimentara a Romaniei. In cazul in care vor exista controale, care vor genera sanctiuni pecuniare in sarcina fermierului, acestea vor constitui majorari ale pretului produselor comercializate prin adaugarea contravalorii sanctiunii la costul total al produsului, generand o lipsa de competitivitate in raport cu produsele provenite din import.

 

"Solicitam tratarea acestei probleme de o maniera responsabila, raportat la efectele negative pe care le poate produce, respectiv la stanjenirea fara motiv a fermelor romanesti, care poate duce inclusiv la incetarea activitatii, pentru niste motive care nu pot fi dovedite si inregistrate cu vreo aparatura tehnica. Ne manifestam opozitia fata de acest proiect legislativ, fara sa identificam vreo oportunitate, mai ales in conditiile in care mediul asociativ, partenerii sociali, nu au fost consultati cu privire la dispozitiile ce ar urma sa intre in vigoare. Este evident ca initiatorii acestui proiect nu cunosc realitatile din teritoriu, respectiv nu cunosc impactul negativ ce ar urma sa fie resimtit de catre fermieri", se spune in comunicat.



Poti fi interesat si de