Propunere controversata. Taxa de poluare pe carne

Propunere controversata. Taxa de poluare pe carne


Stabilirea unei taxe pe suta de grame de carne ar urma sa restranga consumul de proteina animal, incercandu-se astfel protejarea mediului. Productia intensiva de carne polueaza mediul, iar taxa ar urma sa se reflecte in pretul carnii.

Membrii Parlamentului European sunt invitati saptamana aceasta sa dezbata pe tema „pretului adevarat al carnii”, o initiativa lansata de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalition). Potrivit unora dintre membrii coalitiei, actualul sistem zootehnic din UE este nesustenabil si trebuie ajustat pentru ca UE sa isi atinga obiectivul de a deveni primul continent care este neutru din punct de vedere climatic, scrie EuroMeatNews.com.

 

Sustinuta de mai multi eurodeputati din partea partidelor ecologice, ale socialistilor si democratilor, dezbaterea poate deschide usa catre un fel de impozitare a carnii in UE, incepand cu 2022.

 

Conform raportului care urmeaza sa fie prezentat, statelor membre ale UE li se recomanda sa stabileasca o taxa pentru sustenabilitate, cum ar fi 0,47 de euro la 100 grame de carne de vita, 0,36 euro la 100 grame carne de porc si 0,17 euro la 100 grame de carne de pasare. Aceasta ar conduce la o reducere a consumului de pui, carne de porc si carne de vita cu 30%, 57% si, respectiv, 67% pana in 2030.

 

Veniturile colectate anual sunt estimate la 32 de miliarde de euro, iar banii ar urma sa fie acordati fermierilor sub forma unui sprijin pentru practici agricole mai durabile. Raportul spune ca preturile corecte ale carnii in Europa ar putea duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu pana la 120 de milioane de tone pe an. Aceasta cantitate este egala cu toate emisiile de dioxid de carbon provenite din patru state membre ale UE: Irlanda, Danemarca, Slovacia si Estonia si aproape 3% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera din UE.

 

In ultimii doi ani, ideea impozitarii carnii a fost discutata in unele dintre statele membre ale UE, dar fara nicio concluzie clara. In Danemarca, Suedia si Germania au fost propuse deja asemenea taxe, dar nu au fost implementate deocamdata.

 

Potrivit ONU, cresterea animalelor ar fi responsabila pentru 14,5 la suta din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, pe langa faptul ca foloseste terenuri si cantitati uriase de apa.



Poti fi interesat si de