Proiect ANSVSA: Voucher de 1.000 de lei pentru porcul de Craciun

Proiect ANSVSA: Voucher de 1.000 de lei pentru porcul de Craciun


Micii crescatori care sunt nevoiti sa renunte la cresterea porcului din cauza resctrictiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pesta porcina africana ar putea primi un voucher in valoare de 200 de euro, conform unei initiative legislative pentru modificarea Legii Porcului.

Voucherele ar urma sa fie emise de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Cu banii primiti, fostii crescatori pot lua de la fermele comerciale cate un porc si-si pot pastra astfel traditia de Craciun.

 

„Am discutii cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca sa vina cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau sa facem in felul urmator: in raza de 10 km unde avem ferme comerciale si unde avem crescatori inscrisi in registrul agricol cu porci si care vor sa abandoneze cresterea porcilor, timp de 5 ani de zile sa primeasca un voucher de la ANSVSA in valoare de 200 de euro pe care sa il tranzactioneze de Craciun la ferma comerciala si sa isi pastreze traditia, sa primeasca acel porc”, a declarat Emil Dumitru, vicepresedinte al Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor si initiatorul proiectului de lege, in cadrul unei emisiuni la TVR.

 

Contactat telefonic, un mic crescator de porci a declarat pentru adevarul.ro ca initiativa este buna, dar pretul este prea mic. 

 

„Acum, in Postul Pastelui, porcii sunt comercializati in viu cu 18 lei/kg. Asta ar insemna ca poti cumpara un porc de cel mult 55 kg. Iar preturile vor mai creste, avand in vedere ca inaintea Craciunului trecut se vindeau cu 13-14 lei/kg, iar din cauza pestei porcine, care afecteaza efectivul de porci, cererea va fi mult mai mare. Cred ca pretul porcului in viu se va apropia de 21 – 22 lei/kg in iarna care vine, pentru ca si furajele s-au scumpit foarte mult. Asa ca cei 1.000 de lei ar putea ajunge in cel mai fericit caz pentru un purcelus de maximum 45 kg, din care omul nu se alege cu mare lucru”, a declarat fermierul Gheorghe.

 

Potrivit proiectului de lege, voucherul ar urma sa fie acordat pe o perioada de cinci ani celor care renunta la activitatea de crestere a porcilor.

 Poti fi interesat si de