Produsele de baza pentru micul dejun s-au scumpit cu 55% intr-un singur an

Produsele de baza pentru micul dejun s-au scumpit cu 55% intr-un singur an


Costul produselor de baza care alcatuiesc un mic dejun tipic s-a majorat cu 55% intr-un singur an, in urma unor cresteri majore ale preturilor la cacao si carne de porc, conform celui mai recent indice al produselor de baza pentru micul dejun realizat de platforma de tranzactionare si investitii eToro.

Rata de crestere a preturilor la alimentele de baza pentru micul dejun a depasit dramatic avansul de 5,9% al indicelui preturilor de consum din Romania (IPC) sau cresterea de 2,07% a preturilor la alimente pe parcursului aceleasi perioade, ceea ce indica faptul ca in continuare consumatorii se vor confrunta probabil cu presiuni suplimentare asupra preturilor.

 

'Preturile alimentelor de baza au cunoscut o volatilitate imensa de la pandemie si de la debutul razboiului din Ucraina. Desi unele dintre aceste presiuni asupra lantului de aprovizionare s-au diminuat, vremea extrema si bolile din sudul lumii au provocat o volatilitate sporita a preturilor unor alimente cheie pentru micul dejun. Recoltele de cacao, portocale si cafea au fost cel mai puternic afectate in ultimul an, multi producatori functionand acum la capacitate redusa si recurgand la stocuri de rezerva acolo unde este posibil. Este posibil ca diferenta masiva de pret pe care o vedem in cazul produselor alimentare pentru micul dejun sa inceapa sa aiba un impact asupra comportamentului consumatorilor, pe masura ce preturile unor produse pentru micul dejun, cum ar fi graul si laptele, scad, iar cele pentru alte produse, cum ar fi sucul de portocale, cacaua si cafeaua, ating niveluri record', a explicat Ben Laidler, strategul pentru pietele globale de la eToro, intr-un comunicat.

 

Preturile la cacao au inregistrat cea mai spectaculoasa crestere dintre toate produsele de baza legate de micul dejun, majorandu-se cu 270% in ultimul an. Seceta severa din Africa de Vest, o regiune care produce 80% din cantitatea de cacao din lume, a contribuit in mod semnificativ la deficitul de aprovizionare si la cresterea preturilor, precizeaza sursa citata.

 

Sucul de portocale s-a confruntat cu presiuni similare asupra ofertei, cauzate de boli ale culturilor si de fenomene meteorologice extreme in Statele Unite, sudul Europei si Brazilia, inregistrand o crestere de 39% in ultimele 12 luni.

 

In schimb, pretul graului si cel al laptelui au scazut cu 14,4% si respectiv 3,9% in ultimul an.

 

Datele au la baza un indice ponderat simplu al preturilor de tip spot pentru noua produse de baza utilizate in mod obisnuit pentru micul dejun si sunt obtinute de la Refinitiv, la 22 aprilie 2024. Produsele incluse sunt grau, zahar brut, cacao, ovaz, suc de portocale, lapte, cafea, carne de porc si ceai.

 

eToro este o platforma de tranzactionare si investitii fondata in 2007. In prezent, are peste 35 de milioane de utilizatori inregistrati din mai mult de 100 de tari.



Poti fi interesat si de