Produse romanesti, degustate de către consumatori din toata lumea la expozitia „Saptamana Verde” de la Berlin

Produse romanesti, degustate de către consumatori din toata lumea la expozitia „Saptamana Verde” de la Berlin


Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) participa la expozitia internationala ''Saptamana verde 2025'' cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, în cadrul caruia experti din MADR promoveaza produsele agroalimentare romanesti recunoscute la nivel national si european.

Potrivit unui comunicat al MADR, în perioada 17 - 26 ianuarie 2025, la Berlin, în Germania, se desfasoara cea de-a 89-a editie a expozitiei ''Saptamana Verde 2025'' (Grune Woche), la care anual participa si producatorii agricoli si cei din industria alimentara din Romania.

 

''Expozitia Saptamana Verde 2025 reprezinta atat o platforma de afaceri, cat si un festival al traditiilor gastronomice si folclorice cu impact mediatic de anvergura în Europa, dar si pe plan mondial. Participarea tarii noastre la aceasta manifestare cu un stand de prezentare a devenit o traditie, întrucat Grune Woche face posibila expunerea politicilor si strategiilor din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale, a potentialului agricol si al oportunitatilor de investitii, al dezvoltarii de noi relatii comerciale, cu impact pozitiv asupra cresterii competitivitatii si implicit a exporturilor pe pietele internationale, în scopul echilibrarii balantei comerciale'', se arata în comunicat.

 

Potrivit Raportului final al editiei din anul 2024, la evenimentul organizat anul trecut au fost prezenti peste 1.400 de expozanti din 60 de tari, care au atras aproximativ 300.000 de vizitatori.

 

La aceasta editie, în cadrul standului MADR, vor fi promovate si oferite spre degustare mostre din produse înregistrate pe sisteme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni - IGP, Salam de Sibiu - IGP, Telemea de Ibanesti - DOP, Novac afumat din Tara Barsei - IGP, Scrumbie de Dunare afumata - IGP, Carnati de Plescoi - IGP, Telemea de Sibiu - IGP, Cascaval de Saveni - IGP, Salata cu icre de stiuca de Tulcea - IGP, Salata traditionala cu icre de crap - STG, Placinta dobrogeana - IGP, Pita de Pecica - IGP, Salinate de Turda - IGP, Sardeluta marinata fabricata potrivit traditiei din Romania - STG, din categoria bauturilor spirtoase Indicatie Geografica - Palinca si Tuica Zetea de Mediesul Aurit.

 

De asemenea, printre produsele de la stand se vor regasi bautura spirtoasa care în anul 2024 a pornit pe drumul înregistrarii europene, Tuica de prune Sordony de Horezu, ca Indicatie Geografica, dar si Vinars Jidvei - Indicatie Geografica Protejata National si cidru - bautura fermentata linistit. Totodata, spre degustare vor fi oferite produse montane si ecologice, precum si produse înregistrate pe scheme de calitate nationale.

 

Alte produse romanesti ce vor fi expuse la editia 2025 a expozitiei ''Saptamana Verde'' sunt cele care se afla în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzau pentru dobandirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobandirea IGP, Carnati din topor din Valcea pentru dobandirea IGP, Branza framantata de Teaca pentru dobandirea IGP si Salam Poiana Marului pentru dobandirea IGP, dar si produse ale caror denumiri vor urma etapele înregistrarii pe un sistem de calitate european: Carnatii macelarului de Pascani, Iaurt de oaie din Calnic, Cascaval de Pojorata, Rastaute maramuresene (cu spanac sau sfecla), Cascaval Bradet, Cascaval din lapte de oaie Horezu, Branzeturile de Coltesti, Zacusca pescareasca din legume de Blagesti si pastrav de Blagesti, Magiun de dovleac sau din mar Topoloveni, Ceafa nobila de Bistrita, Carne afumata la garnita din Valcea, Branza în coaja de brad de Bran, Salam de Nadlac, Mere de Candesti din bazinul pomicol Voinesti, prune afumate la lojnita de Vrancea si Zacusca cu pastrav afumat de pe Salauta.

 

Din categoria bauturilor spirtoase înregistrate ca Indicatie Geografica, Romania va expune - Palinca si Tuica Zetea de Mediesu Aurit, precum si vin alb, roze si rosu din cramele Cotnari, Histria si Jidvei, iar standul va fi înveselit de flori colorate de la producatorii romani.

 

Potrivit datelor MADR, în prezent, la nivel national sunt 792 de produse traditionale atestate de Ministerul Agriculturii, cele mai multe fiind cele din carne si produse din carne 315.

 

La nivel european, Romania are recunoscute si protejate 13 produse, din care 11 cu Indicatie Geografica Protejata (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Tara Barsei, Scrumbie afumata de Dunare, Telemea de Sibiu, Carnati de Plescoi, Cascaval de Saveni, Salata cu Icre de Stiuca de Tulcea, Placinta dobrogeana, Pita de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejata (DOP), respectiv Telemea de Ibanesti si un alt produs cu Specialitate Traditionala Garantata (STG) - Salata traditionala cu icre de crap.

 

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare romanesti.



Poti fi interesat si de