Productia de carne de porc a Romaniei a crescut cu 4,4%, in luna august

Productia de carne de porc a Romaniei a crescut cu 4,4%, in luna august


Productia de carne porc a Romaniei a crescut cu 4,4%, in august 2020, la 29.892 de tone carcasa, de la 28.625 de tone in luna precedenta, dar a scazut cu aproape 3,2% fata de august 2019, cand a fost consemnata o cantitate de 30.874 de tone, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

In august, au fost sacrificati 334.000 de porci, mai multi fata de iulie, anul curent (326.000 de capete), dar mai putini decat in aceeasi perioada din 2019, respectiv 359.000 de exemplare.

 

Potrivit INS, productia de carne de bovine a totalizat 7.675 de tone, in august 2020, in scadere atat fata de iulie, cand a fost inregistrata o productie de 8.131 tone (-5,6%), cat si fata de august 2019, cand productia a fost de 8.432 tone (-9%). Numarul bovinelor sacrificate a fost 47.000 de capete, in scadere comparativ cu iulie 2020 (pana la 50.000 de capete), cat si fata de luna similara a anului trecut 2019 (de 51.000 capete).

 

In ceea ce priveste productia de carne de ovine si caprine obtinuta in luna august a acestui an, statistica oficiala arata o crestere fata de luna iulie, de la 4.721 de tone, la 5.797 de tone, respectiv cu aproape 22%. De asemenea, in comparatie cu august 2019, s-a inregistrat o crestere usoara a productiei, de 0,6%, in acea luna fiind consemnata o productie de 5.672 de tone carcasa ovine si caprine. Animalele sacrificate pe aceste specii au ajuns la 393.000 de capete, in crestere fata de luna precedenta (343.000 capete), dar in scadere fata de august 2019 (419.000 de capete).

 

Potrivit datelor INS, productia de carne de pasare obtinuta in luna august 2020 a depasit 39.459 de tone, in scadere cu 4,64% fata de luna precedenta (41.380 tone) si cu 6,46% mai putin fata de august 2019 (44.054 tone). Sacrificarile au scazut la 24,368 milioane de pasari, de la 25,614 milioane capete, in iulie 2020, si 26,155 milioane pasari sacrificate, in luna august 2019.

 

Carnea de porc este cea mai consumata din Romania, inaintea carnii de pasare si de vita, insa din productia interna este acoperit doar 30% din consum, restul provenind din importuri, in special din schimburile intra-comunitare.

 

Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Romania a importat carne de porc in valoare de 292,2 milioane de euro, in primele sase luni din acest an, in crestere cu 17% fata de perioada similara din 2019.

 

Cantitatea de carne de porc adusa in tara in primul semestru din acest an - proaspata, refrigerata sau congelata - a fost cu aproape 5% mai putina decat cea care a fost importata in primul semestru al anului trecut, respectiv 122.961,12 de tone.

 



Poti fi interesat si de