Producatorul FIX PRO continua sa se dezvolte prin implementarea cu plusvaloare a sistemului ERP de la CSB-System

Producatorul FIX PRO continua sa se dezvolte prin implementarea cu plusvaloare a sistemului ERP de la CSB-System


Compania albaneza FIX PRO este in primii 3 producatori de mezeluri din tara – cu tendinta crescatoare, de 20-30 de procente anual. FIX PRO a cautat un sistem ERP, pentru a mentine stabila aceasta crestere locala si pentru a impulsiona compania cu idei noi, dar si pentru a patrunde pe piete din afara Albaniei. Sistemul urma sa conecteze know-how-ul de bransa in domeniul carnii cu standardele internationale si cele mai bune practici.

De la inceputul anilor 90’, fondatorul FIX PRO, Nesti Tarusha, s-a concentrat pe distributia marcilor internationale de condimente, arome si aditivi din intreaga regiune Korce. Experienta sa cu materiile prime a dus rapid la retete de mezeluri noi, fabricate mai intai de catre producatori de mezeluri albanezi. FIX PRO activeaza in industria procesatoare a carnii din 2003, devenind in scurt timp una dintre companiile importante in domeniu. Astazi, afacerea de familie avand un numar de 180 de angajati obtine o cifra de afaceri anuala de circa 10-15 milioane de euro.

 

„Decizia de a implementa un sistem ERP de la A la Z in fabrica noastra a fost una dintre cele mai mari provocari din viata mea. Dar a meritat. Acum, simt ca CSB-System a reprezentat alegerea corecta”, a spus Kosta Tarusha Junior Chef FIX PRO.

 

Cu toata viteza inainte

Cererea nationala uriasa are la baza, printre altele, structura tarii. Avand 2,8 milioane de locuitori, Albania importa peste 30 % din necesarul de carne, deoarece structura agricola proprie nu este extinsa inca in mod suficient. Asigurarea calitatii produselor interne este de asemenea partial problematica. In acest sens, companiile precum FIX PRO profita de standardele lor de calitate ridicate. Pentru a extinde si mai mult aceasta situatie confortabila, FIX PRO a investit masiv, printre altele in noua unitate de productie si intr-un sistem ERP.

 

Un sistem cuprinzator pentru intreaga fabrica

Cu sistemul ERP integrat de la specialistul in domeniu CSB-System, firma FIX PRO organizeaza, intre timp, domenii suplimentare din fabrica sa. In plus fata de coordonarea productiei, compania isi coordoneaza intreaga aprovizionare, isi gestioneaza depozitul si mentine o privire completa asupra desfacerii si locatiei produselor. Reprezentarea proceselor de miscare a marfurilor garanteaza trasabilitatea fara lacune a tuturor liniilor si sarjelor de produse.

Sistemul indeplineste nu doar cerintele de bransa, ci asigura totodata respectarea conditiilor legale si a standardelor internationale. Astfel, firma FIX PRO a stabilit bazele pentru dezvoltarea in continuare si majorarea cotei sale de export.

 

Schimbarea generatiei este asistata digital

La implementarea sistemului ERP, CSB-System a actionat nu doar ca furnizor software, ci si ca partener pentru viitor. Sfera de implicare CSB depaseste cu mult simplul proiect ERP. Familia Tarusha utilizeaza know-how-ul specialistului in domeniu inclusiv pentru schimbarea sigura a generatiei. In urma unei consultante intensive, Kosta Tarusha, Junior Chef, a beneficiat de perfectionare speciala in cadrul CSB College privind solutia software pentru industria carnii. Scopul acesteia a fost de a crea o companie ale carei structuri digitale sa permita disponibilitatea cunostintelor si controlul tuturor proceselor, in mod independent de persoane individuale.

 

Implementarea independenta economiseste resurse financiare

Datorita scolarizarii in cadrul CSB College, in special a Junior Chef-ului, au fost stabilite bazele pentru transferul de cunostinte in cadrul companiei (Train the Trainer). Implementarea a fost lansata dupa doar 6 luni de intocmire a conceptului si calificare – si a fost finalizata in decurs de un an. Ceea ce a contat: Tarusha si cei 13 Power Useri au implementat si pus in functiune sistemul ERP in firma din Albania doar prin consultanta online si telefonica de la CSB. Facand abstractie totala de costurile de deplasare, in acest mod au fost economisite doua treimi din costurile de implementare.

 

csb 2_2

 

Satisfactie covarsitoare

„Sunt extrem de multumit de rezultat“, sustine Kosta Tarusha. Nu este niciun miracol, rezultatele se vad de la sine: datorita proceselor standardizate, acum FIX PRO poate produce o cantitate dubla de marfa, fara probleme de control privind suprafata de productie majorata de la 2.700 m² la 5.650 m². Toate departamentele din companie sunt sau vor fi coordonate in viitor cu solutia CSB – de la Managementul calitatii si pana la organizarea cotei de export in crestere.

 

Date si fapte

  • FIX PRO • Fondata in 2003 • Sediul principal in Korce, Albania • Printre primele 3 companii din industria albaneza a carnii • Volum de productie: cca. 3.000 de tone de mezeluri pe an • Cca. 100 de articole de vanzare diferite • Cifra de afaceri anuala 10-15 mil. euro • 180 de angajati • Cca. 3.500 de clienti din retail, gastronomie si catering

 

Componentele solutiei implementate

Aprovizionarea, Managementul depozitelor, Productia, Desfacerea, Managementul calitatii, Trasabilitatea, Mobile ERP

 

Beneficii principale pentru client

- Coordonarea tuturor proceselor pe baza tehnologiei

- Economii de 2/3 din costurile de implementare datorita sesiunilor online si transferului de cunostinte intern

- Asistenta la schimbarea generatiei

- Cresterea cifrei de afaceri a companiei si a productivitatii datorita sistemului ERP integrat

- Trasabilitate fara lacune

- Respectarea standardelor internationale (precum IFS) pentru unitati procesatoare de carne

 

Date contact CSB-System Romania SRL

Tel.: +40-368-446235 / Fax: +40-368-446236 / info.ro@csb.com / www.csb.com

 

Articol publicat in editia nr. 96 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de