Producatorii din Rep. Moldova, dependenti de import

Producatorii din Rep. Moldova, dependenti de import


Instituirea starii de urgenta pe teritoriul Republicii Moldova a reprezentat pentru producatorii de aici o adevarata provocare. Sergiu Gradinaru, presedintele Patronatului Intreprinderilor din Industria Prelucratoare de Carne din tara vecina, spune ca s-au instituit rapid masuri de siguranta pentru angajati si pentru procesul tehnologic.

Cu toate acestea, eforturile producatorilor trebuie sustinute si de autoritati. Majorarea pretului cerealelor, care a avut loc in luna martie, va avea impact asupra cresterii pretului carnii. Sergiu Gradinaru sustine ca producatorii de carne au dat asigurari ca nu vor majora cu mai mult de 5-7% pretul.

 

"In opinia membrilor Patronatului, cea mai mare problema va fi diminuarea consumului, dependenta de import si achitarea in avans pentru materii prime si produse/servicii auxiliare, ca rezultat al micsorarii volumului de productie si al majorarii costului la produsul finit. Fara interventia statului, industria carnii nu isi va reveni. Este nevoie de facilitati fiscale si de subventionarea sectorului, diminuarea TVA si stabilirea unei taxe unice pe tot lantul valoric, asa cum este in Romania, fapt care ar spori consumul si ar asigura o echitate pentru tot lantul valoric, de la furca la furculita", spune Sergiu Gradinaru.

 

O alta problema o reprezinta livrarile, intrucat ca urmare a starii de urgenta si aici a fost sistata activitatea restaurantelor si a magazinelor unde se pot crea aglomerari. "O mare constrangere va fi diminuarea consumului de carne si produse din carne. Daca in prima decada a lunii martie, rezervele financiare ale populatiei erau resimtite prin majorarea consumului atunci pentru ultima saptamana a lunii martie si inceputul lui aprilie, consumul atesta o descrestere de circa 30% din volumul procesat", mai spune Gradinaru.

 



Poti fi interesat si de