Producatorii de carne de porc si vita, vulnerabili la retrogradari de rating din cauza riscurilor climatice

Producatorii de carne de porc si vita, vulnerabili la retrogradari de rating din cauza riscurilor climatice


Producatorii de carne de porc si vita de pe pietele dezvoltate devin mai vulnerabili la retrogradari de rating, determinate de riscurile climatice, a avertizat agentia de evaluare financiara Fitch Ratings, transmite Bloomberg.

Aceste firme se vor confrunta cu o crestere a costurilor, ca urmare a unor politici guvernamentale mai stricte vizand reducerea emisiilor poluante, precum si in urma introducerii unor noi tehnologii si a imbunatatirilor in managementul balegarului la fermele de porci, a precizat agentia de evaluare.

 

Pentru producatorii de carne de porc, 'pietele emergente sunt semnificativ mai putin vulnerabile, data fiind cererea stabila pentru carne de porc si amanarea implementarii politicilor climatice', sustine Fitch.

 

La randul sau, industria carnii de vita este probabil sa fie supusa la provocari in pietele dezvoltate, ca urmare a reducerii cererii odata cu declinul populatiei, la care se adauga ingrijorarile referitoare la sanatate si impactul cresterii bovinelor asupra obiectivelor climatice.

 

De la ferma la furculita, sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Cresterea animalelor este o sursa importanta de emisii de gaze cu efect de sera, iar tarile cu venituri mari se numara printre cei mai mari consumatori de carne.

 

Fitch a calculat ca una din cinci companii ar putea fi expusa riscurilor de retrogradare pana in 2035, ca rezultat al vulnerabilitatilor care au legatura cu schimbarile climatice. In plus, mai mult de jumatate din emitentii cu un nivel ridicat de risc au in prezent un calificativ din categoria 'investment grade' (-recomandat pentru investitii-nr.), potrivit unui raport al agentiei de evaluare.

 

In timp ce producatorii de electricitate in termocentrale pe carbune, in special cei din afara Asiei, raman si ei vulnerabili la riscul de retrogradare, din cauza impactului actiunilor climatice, perspectivele pentru sectorul gazelor naturale din SUA s-au imbunatatit, in special ca urmare a cererii mai mari, expansiunii exporturilor de gaze naturale lichefiate, si modificarii politicilor dupa invazia ruseasca din Ucraina.

 

In ultimii ani, atat S&P Global Ratings cat si Moody's au lansat avertismente similare cu privire la riscurile de retrogradare care au legatura cu schimburile climatice, insa aceste avertismente nu s-au tradus neaparat in actiuni care sa afecteze o piata a obligatiunilor estimata la peste 140.000 de miliarde de dolari.

 

Fitch 'nu se asteapta sa adopte decizii imediate de rating ca urmare a revizuirii estimarilor cu privire la vulnerabilitatile climatice', a precizat agentia de evaluare.

 



Poti fi interesat si de